Nadziane, pieczone jabłka
3 porcje
35 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Smaczne i zdrowe śniadanie.
Składniki
3 szt. Jabłka
1/2 szklanka Kasza jaglana
3 łyżka Bakalie
2-3 łyżka Miód płynny
1/4 łyżeczka Cynamon mielony
1 łyżeczka Cukier wanilinowy
1 łyżeczka Sok z cytryny
1 szczypta Sól
1 łyżka Masło
Nadziane, pieczone jabłka
Nadziane, pieczone jabłka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę jaglaną zalać zimną wodą i odstawię na pół godziny, przelać na sito, opłukać zimną wodą.W garnku zagotować wodę, wsypać sól i na wrzątek przełożyć kaszę, gotować 10-15 minut, a następnie garnek przykryć i odstawić kaszę do przestudzenia./tą czynność najlepiej wykonać dnia poprzedniego, by rano oczekiwanie na śniadanie skrócić do minimum/.
Bakalie drobno posiekać, wymieszać z miodem, cukrem wanilinowym, cynamonem, a następnie z kaszą.
Jabłka wydrążyć, skropić sokiem z cytryny, nadziać farszem , naczynie żaroodporne wysmarować masłem , włożyć jabłka i piec ok.20 minut w tem.180 st. C. Po upieczeniu jabłka można dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru lub skropić ulubionym sokiem.
Komentarze