Naleśniki bez jajek
8 porcje
40 min
Łatwe
4.25 (Ilość ocen: 4)
Naleśniki bez jajek to rozwiązanie nie tylko dla alergików. Ten przepis uratuje cię zawsze wtedy, gdy w lodówce są pustki, a nikt z domowników nie kwapi się pójść do sklepu. Zobacz, jakich składników potrzebujesz, aby zajadać się ulubionym przysmakiem z dodatkiem owoców, syropu klonowego lub szpinaku czy mięsa.
Składniki
1 szklanka mąka pszenna
1/2 szklanka mleko roślinne (lub inne)
1/2 szklanka woda (lub woda gazowana)
2 łyżka olej roślinny
szczypta sól
olej do posmarowania patelni
dodatki:
maliny
cukier puder
listki mięty
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
88.2 kcal
Tłuszcz
3.6 g
Węglowodany
11.68 g
Błonnik
4.9 g
Białko
0.46 g
Sól
0.38 g
Naleśniki bez jajek
Naleśniki bez jajek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przy użyciu blendera z rózgą zmiksuj na jednolitą masę: mąkę, mleko, wodę, olej oraz szczyptę soli. Odstaw na 30 minut do zagęszczenia.
Patelnię, na której będziesz smażyć, przetrzyj za pomocą ręcznika kuchennego odrobiną oleju.
Wylewaj ciasto i rozprowadzaj po całej patelni, smaż z każdej ze strony na lekko złoty kolor.
Naleśniki układaj jeden na drugim, polej musem z malin, posyp cukrem pudrem, udekoruj malinami i listkami mięty.
Komentarze