Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Naleśniki bez jajek to rozwiązanie nie tylko dla alergików. Ten przepis uratuje cię zawsze wtedy, gdy w lodówce są pustki, a nikt z domowników nie kwapi się pójść do sklepu. Zobacz, jakich składników potrzebujesz, aby zajadać się ulubionym przysmakiem z dodatkiem owoców, syropu klonowego lub szpinaku czy mięsa.

Składniki

1 szklanka mąka pszenna
1/2 szklanka mleko roślinne (lub inne)
1/2 szklanka woda (lub woda gazowana)
2 łyżka olej roślinny
szczypta sól
olej do posmarowania patelni
dodatki:
maliny
cukier puder
listki mięty

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
88.2 kcal
Tłuszcz
3.6 g
Węglowodany
11.68 g
Błonnik
4.9 g
Białko
0.46 g
Sól
0.38 g

Opis wykonania

Przy użyciu blendera z rózgą zmiksuj na jednolitą masę: mąkę, mleko, wodę, olej oraz szczyptę soli. Odstaw na 30 minut do zagęszczenia.

Patelnię, na której będziesz smażyć, przetrzyj za pomocą ręcznika kuchennego odrobiną oleju.

Wylewaj ciasto i rozprowadzaj po całej patelni, smaż z każdej ze strony na lekko złoty kolor.

Naleśniki układaj jeden na drugim, polej musem z malin, posyp cukrem pudrem, udekoruj malinami i listkami mięty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Naleśniki bardzo smaczne :)
Radosław
Super propozycja
Radosław
Naleśniki wypełniłem czekoladą :) smakowały wybitnie
Patrycja Lewandowska
obawiałam się, że bez jajek mogą mi się nie udać, ale wyszły smaczne
Pafwvcio
Bardzo interesujący sposób na naleśniki.