Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Naleśniki gryczane z farszem z groszku zielonego

Opis wykonania

Naleśniki gryczane to doskonała alternatywa dla klasycznych naleśników. Są nieco ciemniejsze, mają bardziej intensywny smak  i co najważniejsze są bardzo zdrowe. W Akademii Smaku prezentuję naleśniki gryczane z farszem z zielonego groszku.

Naleśniki gryczane z farszem z groszku zielonego - krok 1

Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jajka, olej oraz mleko. Zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką kuchenną na gładkie ciasto.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.

Naleśniki gryczane z farszem z groszku zielonego - krok 2

Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki z obu stron.

Naleśniki gryczane z farszem z groszku zielonego - krok 3

Przygotuj farsz – do garnka na płycie grzewczej wlej wodę, zagotuj i wsyp zielony groszek. Gotuj do miękkości.

Naleśniki gryczane z farszem z groszku zielonego - krok 4

Groszek zmiksuj blenderem na jednolitą masę z czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

Naleśniki gryczane z farszem z groszku zielonego - krok 5

Napełnij farszem naleśniki i zwiń je w rulonik lub złóż w trójkąt.

Bosch do kuchni