


Naleśniki gryczane to doskonała alternatywa dla klasycznych naleśników. Są nieco ciemniejsze, mają bardziej intensywny smak i co najważniejsze są bardzo zdrowe. W Akademii Smaku prezentuję naleśniki gryczane z farszem z zielonego groszku.
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jajka, olej oraz mleko. Zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką kuchenną na gładkie ciasto.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.
Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki z obu stron.
Przygotuj farsz – do garnka na płycie grzewczej wlej wodę, zagotuj i wsyp zielony groszek. Gotuj do miękkości.
Groszek zmiksuj blenderem na jednolitą masę z czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Napełnij farszem naleśniki i zwiń je w rulonik lub złóż w trójkąt.