Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Naleśniki gryczane z farszem z groszku zielonego

Naleśniki gryczane z farszem z groszku zielonego
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

1 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Naleśniki gryczane to doskonała alternatywa dla klasycznych naleśników. Są nieco ciemniejsze, mają bardziej intensywny smak  i co najważniejsze są bardzo zdrowe. W Akademii Smaku prezentuję naleśniki gryczane z farszem z zielonego groszku.

Składniki

Naleśniki:
100 g mąki gryczanej
250 ml mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli

Farsz:
450 g mrożonego groszku
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Opis wykonania

Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jajka, olej oraz mleko. Zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką kuchenną na gładkie ciasto.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.

Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki z obu stron.

Porada

Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!

Bosh Logo
Bosh

Przygotuj farsz – do garnka na płycie grzewczej wlej wodę, zagotuj i wsyp zielony groszek. Gotuj do miękkości.

Groszek zmiksuj blenderem na jednolitą masę z czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

Napełnij farszem naleśniki i zwiń je w rulonik lub złóż w trójkąt.

Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Dodałem szpinaku, ale też nie było za dobre.