Naleśniki z piersią kurczaka, szpinakiem i serem na czosnkowo
5 porcje
25 min
Łatwe
Naleśniki z piersią kurczaka, szpinakiem, serkiem topionym i serem żółtym z sosem czosnkowym.
Składniki
1 szt. pierś z kurczaka
5 szt. naleśniki
40 dkg szpinak może być mrożony
5 szt. ząbki czosnku
3 łyżka olej
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
10 dkg serek topiony śmietankowy
2 łyżka mąka pszenna
15 dkg żółty ser starty
3 łyżka majonez
1 szt. jogurt naturalny
Naleśniki na zimno
Naleśniki na zimno
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pierś z kurczaka myjemy, suszymy, kroimy na kawałki i przesmażamy na oleju. Odcedzamy pierś i na tym samym oleju smażymy szpinak do czasu aż odparuje. Dodajemy pokrojony serek topiony, przesmażoną pierś z kurczaka i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wszystko się połączy dodajemy 3 ząbki zmiażdżonego czosnku i dosypujemy mąkę. Energicznie mieszamy aż zgęstnieje. Gotowy farsz nakładamy na wcześniej przygotowane naleśniki. Całość posypujemy startym żółtym serem i zwijamy. Sos czosnkowy przygotowujemy mieszając jogurt naturalny, majonez i 2 ząbki czosnku. Naleśnik polewamy sosem.
Komentarze