Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Drożdżówki z serem, suszonym pomidorem i żurawiną w chrupiących wafelkach

Składniki

1 szklanka mąka
50 g drożdże
200 ml mleko
50 g masło
4 szt. suszone pomidory
2 łyżka olej ziołowy
2 łyżka żurawina
120 g ser gouda
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka sól

Opis wykonania

Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie ręką, do której następnie pokruszyć drożdże z łyżeczką cukru. Połowę ciepłego, ale nie gorącego mleka połączyć z drożdżami i niewielką ilością mąki, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. W tym czasie pokroić ser w równą kostkę ok 2 cm, a pomidory i żurawinę posiekać drobno. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostała ilość mleka, roztopione masło, ziołowy olej i sól. Ciasto wyrabiać kilka minut, aż składniki się połączą i zacznie odchodzić od ręki. Na koniec dodać ser, pomidory i żurawinę i gotowe ciasto nałożyć do wafelki. Drożdżówki piec około 20-25 min w temp. 180 stopni. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych