Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Noodle z kurczakiem w curry

Opis wykonania

Dania rodem z dalekiego wschodu, cieszą się obecnie bardzo dużą popularnością. Są nie tylko smaczne i niezwykle aromatyczne, ale i bardzo pożywne. Sekret ich smaku tkwi w składnikach, ale również charakterystycznych smakowo przyprawach, które niejednokrotnie zabierają nas w orientalną, kulinarną przygodę. Nie inaczej będzie tym razem, a we wspólną podróż po malowniczych zakątkach Azji wyruszymy, przygotowując wspólnie makaron noodle z kurczakiem.

  1. W dużym garnku lub patelni, na oleju kokosowym smażyć na płycie grzewczej do miękkości (ok. 10 min.) umyte uprzednio i pokrojone w kostkę: cebulę i papryki, poszatkowany czosnek oraz pokrojoną w małe i cienkie paski marchew. Następnie dodać przyprawy i odczekać kilka minut. Warzywa zalać bulionem. Po chwili dodać mleczko kokosowe.

  2. W międzyczasie w 180 stopniach w piekarniku upiec pierś z kurczaka (ok. 15 min z jednej i 15 min z drugiej strony). Upieczonego kurczaka odrywać kawałeczkami i wrzucać do bulionu. Dodać posiekaną kolendrę i sok z cytryny, a na koniec wrzucić makaron, wymieszać i gotować do czasu, aż zyska strukturę al dente.

  3. Tak przyrządzone danie można zjeść bezpośrednio z patelni lub przełożyć do niezbyt głębokiej misy.

    Dla uzyskania lepszego efektu wizualnego i smakowego, podawać z prażonymi orzeszkami ziemnymi i papryczkami chilli. Smacznego!

Bosch do kuchni