Kurczak curry
Przyprawa curry wywodzi się z Indii. Stosowana do wielu potraw i przepisów, dodaje orientalnego smaku potrawom kuchni indyjskiej oraz azjatyckiej. Curry to nazwa sposobu przyrządzania potraw. W Japonii curry...
Czytaj więcej
Przyprawa curry wywodzi się z Indii. Stosowana do wielu potraw i przepisów, dodaje orientalnego smaku potrawom kuchni indyjskiej oraz azjatyckiej. Curry to nazwa sposobu przyrządzania potraw. W Japonii curry to sos podawany z ryżem, natomiast na Zachodzie to gotowa mieszanka sproszkowanych przypraw. W XVII wieku przyprawy w indyjskiej wersji zostały wprowadzone do światowego obiegu przez brytyjskich kolonizatorów.
Czym jest curry?
Curry to mieszanka ucieranych w moździerzu przypraw, odpowiednio dobranych smakowo. W zależności od miejsca podawania, ten skład jest od siebie różny. Podstawowe wersje składają się z: kurkumy, imbiru, pieprzu czarnego, soli, kolendry, kminu rzymskiego, gorczycy czarnej i chili lub w drugiej wersji z: cynamonu, czosnku pospolitego, gałki muszkatołowej, goździków, kardamonu i szalotki.
Jak podawać curry z kurczakiem?
Curry z kurczakiem może być podawane jako przekąska lub w formie dania obiadowego. Makaron z kurczakiem w sosie curry, kurczak curry z mlekiem kokosowym czy kurczak curry z ryżem to najchętniej wybierane przepisy na codzienny obiad.
Przyrządzenie potrawy jest bardzo proste i szybkie. Kurczaka należy pokroić w paski lub mniejsze kawałki i obficie posypać przyprawą curry. Następnie należy pozostawić go w lodówce na 20 minut, aby mięso nabrało odpowiedniego smaku. Po tym czasie kurczaka podsmaża się na patelni, dodając np. mleko kokosowe, śmietanę, a do smaku sok z limonki. Kurczak curry w sosie można podawać z makaronem, ryżem, kromką chleba lub bagietką. Doskonale także sprawdzi się w sałatce, na przykład w towarzystwie ananasa i migdałów. Fantastycznie komponuje się także z orzechami.