Ogórki małosolne
![Ogórki małosolne](https://akademiasmaku.pl/storage/7335/conversions/ogorki-malosolne-4503-single.webp)
6 porcje
60 min
Średnie
Ogórki to jedno z najbardziej wdzięcznych warzyw do przetworów, dlatego mam dla Was mistrzowski przepis na ogórki małosolne.
Składniki
2 kg - ogórków gruntowych (niepryskanych)
1,5 l - wody
80 g - soli kamiennej (niejodowanej)
1 główka - czosnku
1 łyżeczka - gorczycy
100 g - koperku do kiszenia
6 liści - wiśni
6 liści - dębu
100 g - korzenia chrzanu
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8665/conversions/jtgKUdsPq7XlfU-thumb.webp)
Ogórki dokładnie myjemy.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8666/conversions/Fu4nPe54BYJt4v-thumb.webp)
Główkę czosnku kroimy na 6 części. Chrzan myjemy i kroimy wzdłuż na 4 części. Liście oraz koper płuczemy pod bieżącą wodą.
Porada
Jeżeli chcemy przyspieszyć kwaszenie należy obciąć końce ogórków i zalać wrzącym roztworem (o temperaturze 80 stopni).
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8667/conversions/pTz0uEC4g8mLbE-thumb.webp)
Ogórki układamy w kamiennym garnku, przekładając przyprawami. Wodę z solą zagotowujemy na płycie grzewczej, studzimy i zalewamy ogórki tak, aby były całe zakryte. Przykrywamy talerzem i obciążamy.
Komentarze