Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Ogórki małosolne

Ogórki małosolne
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Ogórki to jedno z najbardziej wdzięcznych warzyw do przetworów, dlatego mam dla Was mistrzowski przepis na ogórki małosolne.

Składniki

2 kg - ogórków gruntowych (niepryskanych)
1,5 l - wody
80 g - soli kamiennej (niejodowanej)
1 główka - czosnku
1 łyżeczka - gorczycy
100 g - koperku do kiszenia
6 liści - wiśni
6 liści - dębu
100 g - korzenia chrzanu

Opis wykonania

1

Ogórki dokładnie myjemy.

2

Główkę czosnku kroimy na 6 części. Chrzan myjemy i kroimy wzdłuż na 4 części. Liście oraz koper płuczemy pod bieżącą wodą.

Porada

Jeżeli chcemy przyspieszyć kwaszenie należy obciąć końce ogórków i zalać wrzącym roztworem (o temperaturze 80 stopni).



Bosh Logo
Bosh
3

Ogórki układamy w kamiennym garnku, przekładając przyprawami. Wodę z solą zagotowujemy na płycie grzewczej, studzimy i zalewamy ogórki tak, aby były całe zakryte. Przykrywamy talerzem i obciążamy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Ja zalewam wrzącą wodą i proszę mi wierzyć nic się złego nie dzieje a ogórki już po 24h są smaczne i twarde!
Iza
Faworyt kanapkowy w wiosenne i letnie dni. Szybki i przepyszny!