Świetne jako dodatek do obiadu lub przekąska na imprezę.
Ogórki w zalewie zachowują swoją świeżość i chrupkość, a dodatek musztardy i miodu nadaje im nietypowego słodko-wytrawnego smaku.
Opis przygotowania:
- Do dużego garnka wlej ocet z wodą, dodaj cukier, sól i miód. Całość doprowadź do wrzenia.
- Ogórki umyj, obierz i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Z ząbków czosnku zdejmij łupiny.
- W słoikach ułóż ciasno ogórki. Następnie do jeszcze ciepłej zalewy dodaj musztardę i gorczycę. Dokładnie wymieszaj i od razu zalej nią ogórki.
- Do każdego słoika dodaj czosnek i zakręć pokrywki.
- Wszystkie słoiki należy pasteryzować około 10 minut.
TIP
- Aby ogórki były bardziej chrupiące wytnij gniazda nasienne.
- Do zalewy możesz dodać również chilli.