Ogórki w zalewie miodowo-musztardowej
4 porcje
60 min
Łatwe
2.33 (Ilość ocen: 3)
Świetne jako dodatek do obiadu lub przekąska na imprezę.
Składniki
2 kg ogórków
2 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
2 łyżki soli do przetworów
3-5 ząbków czosnku
2 łyżeczki gorczycy
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
244.5 kcal
Tłuszcz
1.3 g
Węglowodany
51.7 g
Błonnik
4.8 g
Białko
2.8 g
Sól
3.2 g
Ogórki w zalewie miodowo-musztardowej
Ogórki w zalewie miodowo-musztardowej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ogórki w zalewie zachowują swoją świeżość i chrupkość, a dodatek musztardy i miodu nadaje im nietypowego słodko-wytrawnego smaku.
Opis przygotowania:
- Do dużego garnka wlej ocet z wodą, dodaj cukier, sól i miód. Całość doprowadź do wrzenia.
- Ogórki umyj, obierz i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Z ząbków czosnku zdejmij łupiny.
- W słoikach ułóż ciasno ogórki. Następnie do jeszcze ciepłej zalewy dodaj musztardę i gorczycę. Dokładnie wymieszaj i od razu zalej nią ogórki.
- Do każdego słoika dodaj czosnek i zakręć pokrywki.
- Wszystkie słoiki należy pasteryzować około 10 minut.
TIP
- Aby ogórki były bardziej chrupiące wytnij gniazda nasienne.
- Do zalewy możesz dodać również chilli.
Komentarze