Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ogórki w zalewie miodowo-musztardowej

Ogórki w zalewie miodowo-musztardowej
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Świetne jako dodatek do obiadu lub przekąska na imprezę.

Składniki

2 kg ogórków
2 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
2 łyżki soli do przetworów
3-5 ząbków czosnku
2 łyżeczki gorczycy

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
244.5 kcal
Tłuszcz
1.3 g
Węglowodany
51.7 g
Błonnik
4.8 g
Białko
2.8 g
Sól
3.2 g

Opis wykonania

Ogórki w zalewie zachowują swoją świeżość i chrupkość, a dodatek musztardy i miodu nadaje im nietypowego słodko-wytrawnego smaku.

Opis przygotowania:

  1. Do dużego garnka wlej ocet z wodą, dodaj cukier, sól i miód. Całość doprowadź do wrzenia.
  2. Ogórki umyj, obierz i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Z ząbków czosnku zdejmij łupiny.
  3. W słoikach ułóż ciasno ogórki. Następnie do jeszcze ciepłej zalewy dodaj musztardę i gorczycę. Dokładnie wymieszaj i od razu zalej nią ogórki.
  4. Do każdego słoika dodaj czosnek i zakręć pokrywki.
  5. Wszystkie słoiki należy pasteryzować około 10 minut.

TIP

  • Aby ogórki były bardziej chrupiące wytnij gniazda nasienne.
  • Do zalewy możesz dodać również chilli.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy