Ogórkowe „gazpacho” podawane w filiżankach
4 porcje
Średnie
Gazpacho z ogórków i serka mascarpone z sosem chrzanowym.
Składniki
zielone ogórki
100 g starego świeżego chrzanu
1/2 szklanka serka mascarpone
300 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietany 48%
garść świeżej bazylii, estragonu, trybuli i szczypiorku
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżka sosu chrzanowego
sól morska, świeżo zmielony pieprz
Ogórkowe „gazpacho” podawane w filiżankach
Ogórkowe „gazpacho” podawane w filiżankach
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ogórki obierz, przekrój na pół i wybierz łyżeczką gniazda nasienne .Z 1/8 ogórków przygotuj drobną kostkę (do przybrania), przykryj i odstaw do lodówki. Resztę pokrój na cienkie plasterki i marynuj przez 24 godz. w misce z bulionem warzywnym, śmietaną, chrzanem i połową ziół. Za pomocą malaksera zmiksuj ogórki na gładką masę, a następnie przetrzyj przez gęste sito położone na dużej misce (odciśnięty sok zostaw, aby później doprawić zupę). Oddziel szklankę purée i wymieszaj z mascarpone, aż składniki dokładnie się połączą, a następnie zmiksuj masę z resztą ogórkowego purée. Dopraw do smaku i skrop sporą ilością soku z cytryny. Dodaj sos chrzanowy. W razie potrzeby, aby uzyskać kremową, rzadszą konsystencję oraz bardziej intensywny smak, dodaj sok z ogórków. Schładzaj zupę 6-8 godzin przed podaniem. Podawaj w filiżankach do espresso, posypane pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami, resztą ziół oraz papryczką chili. Skrop kilkoma kroplami świeżej oliwki.
Komentarze