Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ogórkowe „gazpacho” podawane w filiżankach

Ogórkowe „gazpacho” podawane w filiżankach
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gazpacho z ogórków i serka mascarpone z sosem chrzanowym.

Składniki

zielone ogórki
100 g starego świeżego chrzanu
1/2 szklanka serka mascarpone
300 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietany 48%
garść świeżej bazylii, estragonu, trybuli i szczypiorku
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżka sosu chrzanowego
sól morska, świeżo zmielony pieprz

Opis wykonania

Ogórki obierz, przekrój na pół i wybierz łyżeczką gniazda nasienne .Z 1/8 ogórków przygotuj drobną kostkę (do przybrania), przykryj i odstaw do lodówki. Resztę pokrój na cienkie plasterki i marynuj przez 24 godz. w misce z bulionem warzywnym, śmietaną, chrzanem i połową ziół. Za pomocą malaksera zmiksuj ogórki na gładką masę, a następnie przetrzyj przez gęste sito położone na dużej misce (odciśnięty sok zostaw, aby później doprawić zupę). Oddziel szklankę purée i wymieszaj z mascarpone, aż składniki dokładnie się połączą, a następnie zmiksuj masę z resztą ogórkowego purée. Dopraw do smaku i skrop sporą ilością soku z cytryny. Dodaj sos chrzanowy. W razie potrzeby, aby uzyskać kremową, rzadszą konsystencję oraz bardziej intensywny smak, dodaj sok z ogórków. Schładzaj zupę 6-8 godzin przed podaniem. Podawaj w filiżankach do espresso, posypane pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami, resztą ziół oraz papryczką chili. Skrop kilkoma kroplami świeżej oliwki.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych