Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ogórkowe „gazpacho” podawane w filiżankach

Ogórkowe „gazpacho” podawane w filiżankach

Opis wykonania

Średnie
dla 4 osób

Gazpacho z ogórków i serka mascarpone z sosem chrzanowym.

Ogórki obierz, przekrój na pół i wybierz łyżeczką gniazda nasienne .Z 1/8 ogórków przygotuj drobną kostkę (do przybrania), przykryj i odstaw do lodówki. Resztę pokrój na cienkie plasterki i marynuj przez 24 godz. w misce z bulionem warzywnym, śmietaną, chrzanem i połową ziół. Za pomocą malaksera zmiksuj ogórki na gładką masę, a następnie przetrzyj przez gęste sito położone na dużej misce (odciśnięty sok zostaw, aby później doprawić zupę). Oddziel szklankę purée i wymieszaj z mascarpone, aż składniki dokładnie się połączą, a następnie zmiksuj masę z resztą ogórkowego purée. Dopraw do smaku i skrop sporą ilością soku z cytryny. Dodaj sos chrzanowy. W razie potrzeby, aby uzyskać kremową, rzadszą konsystencję oraz bardziej intensywny smak, dodaj sok z ogórków. Schładzaj zupę 6-8 godzin przed podaniem. Podawaj w filiżankach do espresso, posypane pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami, resztą ziół oraz papryczką chili. Skrop kilkoma kroplami świeżej oliwki.
Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz Tomasza Lacha

Jak sprawić, by pieczony w domu chleb miał chrupiącą skórkę?

 Jak sprawić, by pieczony w domu chleb miał chrupiącą skórkę?