Orientalny sos mango
4 porcje
15 min
Łatwe
Sos mango to świetna propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Znajdziesz tu przyprawy takie jak chili, imbir, kurkumę i kolendrę, a wszystko to lekko złagodzone smakiem soczystego, słodkiego mango.
Składniki
1 dojrzałe mango
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1/4 szklanki octu winnego lub ryżowego
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
104.75 kcal
Tłuszcz
5.2 g
Węglowodany
13.25 g
Błonnik
0.58 g
Białko
1.45 g
Sól
0 g
Orientalny sos mango
Orientalny sos mango
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mango obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W pojemniku blendera umieść wszystkie przyprawy i czosnek, zmiksuj.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj zmiksowane składniki. Podsmaż 1–2 minuty na małej mocy płyty grzewczej.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!
Dodaj ocet i cukier. Dokładnie wymieszaj. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj pokrojone mango i gotuj przez około 5–7 minut, aż owoc się rozpadnie i powstanie gęsty sos.
Komentarze