Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Orkiszowa tarta z łososiem wędzonym,szpinakiem i serem lazur

Orkiszowa tarta z łososiem wędzonym,szpinakiem i serem lazur
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bardzo aromatyczna,smaczna i Mega zdrowa Tarta na orkiszowym spodzie która nadaje się świetnie do podania jak i na ciepło tak i na zimno.

Składniki

250 g mąka orkiszowa
2 szt. Jogurt naturalny mały
1 szczypta sól
0,5 łyżeczka proszek do pieczenia
4 szt. jaja L
250 g szpinak baby
2 szt. czosnek ząbki
1 łyżeczka olej kokosowy
200 g łosoś wędzony
50 g ser lazur
1 szczypta pieprz
1 łyżeczka tymianek suszony
6 szt. suszone pomidory

Opis wykonania

Do miski wrzucam mąkę orkiszową, jeden mały jogurt, proszek do pieczenia, jedno jajko oraz szczyptę soli i łyżeczkę suszonego tymianku. Ugniatam. Gotowe ciasto rozwałkowuję na cienki okrąg i wykładam je na wysmarowany olejem kokosowym spód do tarty, nakłuwam widelcem.

Na ciasto kładę papier do pieczenia i wysypuję groch lub fasolę. Następnie wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.

Czosnek drobno siekam i wrzucam na rozgrzany olej kokosowy, dodaję szpinak i blanszuję. Doprawiam pieprzem (nie używam soli do szpinaku, gdyż łosoś jest dość słony).Jogurt naturalny i jajka oraz pokruszony ser mieszam rózgą na gładką masę. Dodaję odrobinę soli i pieprz. Suszone pomidory kroję w paski. Na podpieczony spód wykładam kolejno: szpinak, kawałki łososia i wylewam masę jajeczną, a na wierzch wykładam suszone pomidory. Wkładam do piekarnika na kolejne 15 minut, aż masa zetnie się całkowicie.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych