Orkiszowa tarta z łososiem wędzonym,szpinakiem i serem lazur
6 porcje
45 min
Średnie
Składniki
Orkiszowa tarta z łososiem wędzonym,szpinakiem i serem lazur
Orkiszowa tarta z łososiem wędzonym,szpinakiem i serem lazur
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do miski wrzucam mąkę orkiszową, jeden mały jogurt, proszek do pieczenia, jedno jajko oraz szczyptę soli i łyżeczkę suszonego tymianku. Ugniatam. Gotowe ciasto rozwałkowuję na cienki okrąg i wykładam je na wysmarowany olejem kokosowym spód do tarty, nakłuwam widelcem.
Na ciasto kładę papier do pieczenia i wysypuję groch lub fasolę. Następnie wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.
Czosnek drobno siekam i wrzucam na rozgrzany olej kokosowy, dodaję szpinak i blanszuję. Doprawiam pieprzem (nie używam soli do szpinaku, gdyż łosoś jest dość słony).Jogurt naturalny i jajka oraz pokruszony ser mieszam rózgą na gładką masę. Dodaję odrobinę soli i pieprz. Suszone pomidory kroję w paski. Na podpieczony spód wykładam kolejno: szpinak, kawałki łososia i wylewam masę jajeczną, a na wierzch wykładam suszone pomidory. Wkładam do piekarnika na kolejne 15 minut, aż masa zetnie się całkowicie.
Komentarze