


Bardzo aromatyczna,smaczna i Mega zdrowa Tarta na Orkiszowym spodzie która nadaje się świetnie do podania jak i na ciepło tak i na zimno.
Ciasto: Do Miski wrzucam mąkę orkiszową,jeden mały jogurt,proszek do pieczenia,jedno jajko oraz szczyptę soli i łyżeczkę suszonego tymianku.Ugniatam. Gotowe ciasto rozwałkowuję na cienki okrąg i wykładam je na wysmarowany olejem kokosowym spód do tarty, nakłuwam widelcem. Na ciasto kładę papier do pieczenia i wysypuję groch lub fasolę. Ciasto wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Farsz: Czosnek drobno siekam i wrzucam na rozgrzany olej kokosowy,dodaję szpinak i blanszuję. Doprawiam pieprzem ( nie używam soli do szpinaku gdyż łosoś jest dość słony i łatwo można z solą przesadzić). Jogurt naturalny i jajka oraz pokruszony ser mieszam rózgą na gładką masę. Dodaję odrobinę soli i pieprz. Suszone pomidory kroję w paski. Na podpieczony spód wykładam kolejno: szpinak,kawałki łososia i wylewam masę jajeczną a na wierzch wykładam suszone pomidory.. Wkładam do piekarnika na kolejne 15 minut aż masa zetnie się całkowicie.