Owocowa pianka z galaretką i kiwi
2 porcje
30 min
Łatwe
Pianka z owoców o niskim indeksie glikemicznym i mleka kokosowego z czarną porzeczką pod galaretką i świeżym owocem kiwi. Pyszny deser na zimno w wersji dietetycznej.
Składniki
1 szklanka mieszanka owocowa mrożona (truskawki, porzeczki, jeżyny, maliny)
200 ml mleko kokosowe
4 łyżeczka żelatyna
100 ml woda
2 łyżka czarna porzeczka
2 szt. kiwi
1 łyżka woda różana
Owocowa pianka z galaretką i kiwi
Owocowa pianka z galaretką i kiwi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mieszankę owocową rozmrażamy i miksujemy z połową mleka kokosowego. Pozostałe mleko podgrzewamy i starannie rozpuszczamy w nim 3 łyżeczki żelatyny, mieszamy ją ze zmiksowanymi owocami i nakładamy do szklanek, lub pucharków. Wkładamy do lodówki, żeby pianka zgęstniała. Następnie układamy na niej czarną porzeczkę. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, studzimy, dodajemy łyżkę wody różanej, mieszamy i zalewamy owoce. Znów wkładamy do lodówki, wyjmujemy, gdy galaretka jest już gotowa i układamy na wierzchu kawałki kiwi.. Smacznego :)
Komentarze