Babka z kaszy kuskus z pieczarkami
4 porcje
Średnie
Babkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami można samą zjadać lub z sosami czy z mięsem i warzywami podawać.
Składniki
150 g kaszy kuskus
500 g bardzo małych pieczarek
2 szt. cebule
3 łyżka oleju rzepakowego
2 szt. jajka
200 ml śmietany 18%
20 g tartego sera żółtego
1/2 łyżka łyżeczki curry
1 łyżka mielonej ostrej czerwonej papryki
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
Babka z kaszy kuskus z pieczarkami
Babka z kaszy kuskus z pieczarkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki. Oprószamy solą i odstawiamy do przestygnięcia. W dużej misce ubijamy jajka, dodajemy śmietanę, curry, doprawiamy papryką, solą, pieprzem i mieszamy. Następnie dodajemy surową kaszę kuskus, pieczarki z cebulką i ponownie mieszamy (kilka pieczarek zostawiamy). Tak przygotowaną masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układamy pozostawione pieczarki i całość posypujemy startym serem. Babkę pieczemy ok. 50 min w 185°C.
Komentarze