


Pampuchy na słodko to dla wielu z nas wspomnienie smaków dzieciństwa. Czy trudno się je robi? Zdecydowanie nie! Warto ich spróbować szczególnie w sezonie letnim, pełnym kolorowych i pachnących owoców.
Drożdże wymieszaj w mleku, dodaj cukier i 3 łyżki mąki. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Zaczyn przełóż do misy robota kuchennego, załóż hak do wyrabiania, dodaj przesianą mąkę i jajo, zacznij wyrabiać ciasto, dodaj lekko ostudzone masło i sól. Wyrabiaj do momentu, kiedy ciasto całkowicie odklei się od brzegów misy.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce robota w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Powinno wyrastać ok. 1,5 godziny.
Wrośnięte ciasto podziel na 6 części, uformuj kule, pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik z funkcją pary rozgrzej, bułeczki paruj przez 12 minut w temperaturze 110 stopni.
Pampuchy drożdżowe podwaj polane musem owocowym, na przykład truskawkowym.
Dodaj keks bitej śmietany i udekoruj miętą.
Pampuszki na słodko będą również świetnym deserem.