Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Pampuchy na słodko to dla wielu z nas wspomnienie smaków dzieciństwa. Czy trudno się je robi? Zdecydowanie nie! Warto ich spróbować szczególnie w sezonie letnim, pełnym kolorowych i pachnących owoców.

Składniki

250 g mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
2 łyżki stopionego masła
20 g drożdży świeżych
1 jajo
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

Opis wykonania

1

Drożdże wymieszaj w mleku, dodaj cukier i  3 łyżki mąki. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Zaczyn przełóż do misy robota kuchennego, załóż hak do wyrabiania, dodaj przesianą mąkę i jajo, zacznij wyrabiać ciasto, dodaj lekko ostudzone masło i sól. Wyrabiaj do momentu, kiedy ciasto całkowicie odklei się od brzegów misy. 

2

Wyrobione ciasto pozostaw w misce robota w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Powinno wyrastać ok. 1,5 godziny. 

Wrośnięte ciasto podziel na 6 części, uformuj kule, pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik z funkcją pary rozgrzej, bułeczki paruj przez 12 minut w temperaturze 110 stopni.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Pampuchy drożdżowe podwaj polane musem owocowym, na przykład truskawkowym.
Dodaj keks bitej śmietany i udekoruj miętą.

Pampuszki na słodko będą również świetnym deserem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Czasochłonne, ale warte uwagi pampuchy. Osobiście uwielbiam podane z gulaszem, ale wersja na słodko z musem truskawkowym również skradła moje serce :)
Marta
Smak mojego dzieciństwa, babcia robiła najlepsze, muszę wypróbować ten przepis :)
Marzenna
Są puchate i idealnie z tym mussem z truskawek się komponują.Uwielbiam takie połączenie.