Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Pampuchy na słodko to dla wielu z nas wspomnienie smaków dzieciństwa. Czy trudno się je robi? Zdecydowanie nie! Warto ich spróbować szczególnie w sezonie letnim, pełnym kolorowych i pachnących owoców.

Składniki

250 g mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
2 łyżki stopionego masła
20 g drożdży świeżych
1 jajo
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

Opis wykonania

Drożdże wymieszaj w mleku, dodaj cukier i  3 łyżki mąki. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Zaczyn przełóż do misy robota kuchennego, załóż hak do wyrabiania, dodaj przesianą mąkę i jajo, zacznij wyrabiać ciasto, dodaj lekko ostudzone masło i sól. Wyrabiaj do momentu, kiedy ciasto całkowicie odklei się od brzegów misy. 

Wyrobione ciasto pozostaw w misce robota w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Powinno wyrastać ok. 1,5 godziny. 

Wrośnięte ciasto podziel na 6 części, uformuj kule, pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik z funkcją pary rozgrzej, bułeczki paruj przez 12 minut w temperaturze 110 stopni.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Pampuchy drożdżowe podwaj polane musem owocowym, na przykład truskawkowym.
Dodaj keks bitej śmietany i udekoruj miętą.

Pampuszki na słodko będą również świetnym deserem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy