Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pampuszki z musem truskawkowym

Opis wykonania

Pampuchy na słodko to dla wielu z nas wspomnienie smaków dzieciństwa. Czy trudno się je robi? Zdecydowanie nie! Warto ich spróbować szczególnie w sezonie letnim, pełnym kolorowych i pachnących owoców.

Pampuszki z musem truskawkowym - krok 1

Drożdże wymieszaj w mleku, dodaj cukier i  3 łyżki mąki. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Zaczyn przełóż do misy robota kuchennego, załóż hak do wyrabiania, dodaj przesianą mąkę i jajo, zacznij wyrabiać ciasto, dodaj lekko ostudzone masło i sól. Wyrabiaj do momentu, kiedy ciasto całkowicie odklei się od brzegów misy. 

Pampuszki z musem truskawkowym - krok 2

Wyrobione ciasto pozostaw w misce robota w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Powinno wyrastać ok. 1,5 godziny. 

Wrośnięte ciasto podziel na 6 części, uformuj kule, pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik z funkcją pary rozgrzej, bułeczki paruj przez 12 minut w temperaturze 110 stopni.

Pampuszki z musem truskawkowym - krok 3

Pampuchy drożdżowe podwaj polane musem owocowym, na przykład truskawkowym.
Dodaj keks bitej śmietany i udekoruj miętą.

Pampuszki na słodko będą również świetnym deserem.

Bosch do kuchni