Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3.6 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kremówki papieskie za sprawą Jana Pawła II podbiły serca wszystkich Polaków. Choć tradycyjna kremówka papieska ma sporo kalorii, warto skusić się na jej przygotowanie od czasu do czasu. Jaki jest sprawdzony przepis na kremówkę? Przejdź go z nami krok po kroku.

Składniki

Ciasto:
2 szklanka mąka pszenna
250 g masło
1/2 szklanka woda
1 łyżeczka ocet
1 szczypta sól
Masa budyniowa:
1 l mleko
1 szklanka mąka pszenna
5 szt. żółtka
1 szklanka Drobny cukier

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
1219.3 kcal
Tłuszcz
64.8 g
Węglowodany
114.1 g
Błonnik
23.4 g
Białko
2.3 g
Sól
1.1 g

Opis wykonania

Masło musi być ciepłe, więc wyciągnij je wcześniej z lodówki, aby zmiękkło. Z pozostałych składników na ciasto - ugnieć placek i odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj je i ułóż na jego powierzchni plastry masła - złóż trzykrotnie. Odstaw na 10 min do lodówki. Tę czynność powtórz trzy razy.

Teraz możesz podzielić ciasto na dwie równe części, wyłożyć je na blachę posmarowaną olejem lub obłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok.12 minut (do zarumienienia). Upieczone przełóż do wystudzenia. 

Czas na masę. Zmiksuj na gładko 2 szklanki mleka, żółtka i mąkę. W pozostałym mleku rozpuść oba cukry i zacznij powoli je gotować.Gdy mleko zacznie się gotować, stopniowo dodawaj powstałą masę, dokładnie mieszając. Odstaw do przestudzenia.

Ostygniętą masę przełóż na ciasto, przykryj drugą połową i odstaw do lodówki na kilka godzin. Ciasto posyp przed podaniem cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.6, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych