Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kremówki papieskie

Opis wykonania

Ciasto jedno z wielu, ale za sprawą Jana Pawła II podbiło serca wszystkich Polaków.

Gdy w 1999 roku Jan Paweł II wspomniał o swojej słabości do tych ciastek, nikt jeszcze nie przypuszczał, że wadowickie cukiernie przez długie lata będą przyjmowały rzesze turystów ciekawych tego słodkiego przysmaku. Wkrótce po pamiętnym wystąpieniu, kremówki stały się symbolem Wadowic i papieża Polaka. Samodzielne przygotowanie ciasta jest czasochłonne i wymaga wytrwałości, dlatego to niezwykle piękny gest, jeśli przygotujesz kremówki w czasie Światowych Dni Młodzieży.


Masło wyciągnij z lodówki i odstaw, by zmiękło. Z pozostałych składników zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij je z lodówki i rozwałkuj. Na wierzchu ciasta ułóż cienkie plastry/ kawałki masła i złóż trzykrotnie ciasto z masłem. Następnie włóż je z powrotem do lodówki na 15 minut. Ponowie złóż ciasto trzy razy, rozwałkuj i wstaw do lodówki. Składanie i rozwałkowywanie powtórz ponownie jeszcze 3 razy. Po ostatnim etapie schładzania, ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj i przełóż do foremek posmarowanych olejem. Ciasto piecz w 220 ° Celsjusza przez blisko 12 minut. Gotowe wyciągnij z formy i przełóż w spokojne miejsce do wystudzenia. Aby przygotować masę budyniową do przełożenia ciasta, zmiksuj na gładką masę 2 szklanki mleka, żółtka i mąkę. W pozostałym mleku rozpuść oba rodzaje cukru. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej do garnka przygotowaną wcześniej masę. Całość dokładnie mieszaj, żeby budyń się nie przypalił. Następnie odstaw go do przestudzenia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, wylej masę budyniową na jedno z ciast, a drugim przykryj wierzch. Całość włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kremówkę pokrój na mniejsze porcje i posyp je cukrem pudrem.