Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sos paprykowy idealnie pasuje do makaronu, ale będzie też świetnym dodatkiem do mięsnych bitek czy pieczonej polędwicy.

Składniki

200 g kawałek boczku o grubości około 1-1,5 cm
2 szt. czosnek
1 łyżka koncentrat pomidorowy
200 g makaron penne
2 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula
1 szczypta sól, pieprz, natka pietruszki

Opis wykonania

Przygotowanie: Papryki kroimy na pół, wydążamy gniazda nasienne, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut. Boczek kroimy w grubszą kostkę lub plasterki w zależności od upodobań. Podsmażamy do wytopienia się tłuszczu. Zdejmujemy boczek z patelni na osobną miseczkę, a na tym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek posiekane w kostkę. Upieczoną paprykę zostawiamy na kilka minut pod przykryciem np. w garnku, obieramy ze skóry i przekładamy na patelnię. Dodajemy cebulę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dodajemy natkę pietruszki (taką większą szczyptę) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy. Następnie miksujemy na gładki krem. Sos mieszamy z boczkiem i ugotowanym makaronem, natką pietruszki ewentualnie innymi ulubionymi ziołami.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych