Paprykowe penne z boczkiem
3 porcje
60 min
Łatwe
Sos paprykowy idealnie pasuje do makaronu, ale będzie też świetnym dodatkiem do mięsnych bitek czy pieczonej polędwicy.
Składniki
200 g kawałek boczku o grubości około 1-1,5 cm
2 szt. czosnek
1 łyżka koncentrat pomidorowy
200 g makaron penne
2 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula
1 szczypta sól, pieprz, natka pietruszki
Paprykowe penne z boczkiem
Paprykowe penne z boczkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie:
Papryki kroimy na pół, wydążamy gniazda nasienne, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut.
Boczek kroimy w grubszą kostkę lub plasterki w zależności od upodobań. Podsmażamy do wytopienia się tłuszczu. Zdejmujemy boczek z patelni na osobną miseczkę, a na tym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek posiekane w kostkę.
Upieczoną paprykę zostawiamy na kilka minut pod przykryciem np. w garnku, obieramy ze skóry i przekładamy na patelnię. Dodajemy cebulę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dodajemy natkę pietruszki (taką większą szczyptę) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy. Następnie miksujemy na gładki krem.
Sos mieszamy z boczkiem i ugotowanym makaronem, natką pietruszki ewentualnie innymi ulubionymi ziołami.
Komentarze