Pasta kanapkowa z czerwonej fasoli
![Pasta kanapkowa z czerwonej fasoli](https://akademiasmaku.pl/storage/7222/conversions/pasta-kanapkowa-z-czerwonej-fasoli-4390-single.webp)
4 porcje
15 min
Łatwe
Rośliny strączkowe sprawdzają się idealnie do sporządzania różnorodnych past do pieczywa. W Akademii Smaku prezentuję przepis na pastę z czerwonej fasoli. Jest wyrazista w smaku, a to za sprawą kilku przypraw i dodatków.
Składniki
400 g czerwonej fasoli z puszki
1/4 szklanki orzechów włoskich
1-2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
Sól i świeżo mielony czarny pieprz
Posiekana natka pietruszki do podania
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
260.3 kcal
Tłuszcz
18.4 g
Węglowodany
14.5 g
Błonnik
9.8 g
Białko
6.3 g
Sól
2.5 g
Pasta kanapkowa z czerwonej fasoli
Pasta kanapkowa z czerwonej fasoli
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8270/conversions/98gwPWTxTXpLjC-thumb.webp)
Fasolę odcedź i umieść w pojemniku blendera.
Dodaj ząbki czosnku, orzechy włoskie, przyprawy – słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8271/conversions/7tgaER6SKPigpp-thumb.webp)
Do masy dodawaj stopniowo oliwę z oliwek i miksuj, aż do uzyskania pasty o odpowiedniej konsystencji.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8272/conversions/mkM4ZAGsHzUaoV-thumb.webp)
Pastę nałóż na pieczywo i posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarze