


Wegańska pasta na kanapki i przekąski to doskonały pomysł na imprezową przekąskę. Zwłaszcza jeśli nasi znajomi lubią poznawać nowe smaki lub kiedy nie jesteśmy pewni, czy zaproszeni jedzą mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Dzisiaj pokażę, jak przygotować pastę z pieczonych warzyw.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Warzywa umyj, osusz i pokrój w mniejsze części. Ułóż na papierze do pieczenia, dodaj czosnek, kumin, paprykę suszoną i oliwę oraz lekko posól, dobrze wymieszaj.
Piecz 20–25 minut do miękkości i lekkiego zarumieniania warzyw. Po upieczeniu całość zmiksuj blenderem i przełóż do szklanego naczynia.
Podanie:
Pastę można podać w miseczce (jest świetna jako dip do warzyw). Można ją położyć także na chleb wegański.