Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Wegańska pasta na kanapki i przekąski to doskonały pomysł na imprezową przekąskę. Zwłaszcza jeśli nasi znajomi lubią poznawać nowe smaki lub kiedy nie jesteśmy pewni, czy zaproszeni jedzą mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Dzisiaj pokażę, jak przygotować pastę z pieczonych warzyw.

Składniki

2 korzeń 2 korzenie pietruszki
4 łodyga selera naciowego
1 szt. żółtej papryki
2 szt. marchewek
kilka łodyga świeżego tymianku
3 ząbki czosnku
1-2 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczka suszonej papryki ostrej
do smaku sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
102.5 kcal
Tłuszcz
5.4 g
Węglowodany
9 g
Błonnik
2.6 g
Białko
4.4 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Krok 1

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Warzywa umyj, osusz i pokrój w mniejsze części. Ułóż na papierze do pieczenia, dodaj czosnek, kumin, paprykę suszoną i oliwę oraz lekko posól, dobrze wymieszaj.

Krok 2

Piecz 20–25 minut do miękkości i lekkiego zarumieniania warzyw. Po upieczeniu całość zmiksuj blenderem i przełóż do szklanego naczynia.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Podanie:

Pastę można podać w miseczce (jest świetna jako dip do warzyw). Można ją położyć także na chleb wegański.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Super pasta, fajne smakuje ze świeżą bagietką.
bsylvia
Zaczynam lubić pasty warzywne, zdrowa i dobra opcja na kanapki. Polecam!