Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szybkie, proste i wykwintne danie przywodzące na myśl południowe krainy. Makaron z sosem pomidorowym i anchois umili każdy dzień!

Składniki

500 g Makaron spaghetti
3 łyżka Oliwa z oliwek
1 szt. Czosnek
5 szt. Anchovies
1 garść Czarne oliwki
1 garść Kapary
2 szklanka Papryczki chilli
1 szczypta Oregano
1 garść Natka pietruszki
500 g Pulpa pomidorowa
100 g Parmezan
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz

Opis wykonania

  1. Czosnek i chilli pokrój na plasterki, a oliwki na połówki.Pasta z anchois wg Michała Brzezickiego - zdjęcie 1
  2. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, jednocześnie na suchej patelni upraż oregano, dodaj oliwę, plasterki czosnku i anchovies. Pasta z anchois wg Michała Brzezickiego - zdjęcie 2
  3. Dodaj oliwki, kapary i plasterki chilli.
  4. Do całości dolej pulpę pomidorową, sól i chwilę podduś.
  5. Posiekaj natkę pietruszki.
  6. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię z sosem, całość wymieszaj. 
  7. Przygotowane danie posyp natką i startym serem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych