Pasta z anchois
4 porcje
30 min
Łatwe
Szybkie, proste i wykwintne danie przywodzące na myśl południowe krainy. Makaron z sosem pomidorowym i anchois umili każdy dzień!
Składniki
500 g Makaron spaghetti
3 łyżka Oliwa z oliwek
1 szt. Czosnek
5 szt. Anchovies
1 garść Czarne oliwki
1 garść Kapary
2 szklanka Papryczki chilli
1 szczypta Oregano
1 garść Natka pietruszki
500 g Pulpa pomidorowa
100 g Parmezan
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
Pasta z anchois
Pasta z anchois
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Czosnek i chilli pokrój na plasterki, a oliwki na połówki.
- Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, jednocześnie na suchej patelni upraż oregano, dodaj oliwę, plasterki czosnku i anchovies.
- Dodaj oliwki, kapary i plasterki chilli.
- Do całości dolej pulpę pomidorową, sól i chwilę podduś.
- Posiekaj natkę pietruszki.
- Ugotowany makaron wrzuć na patelnię z sosem, całość wymieszaj.
- Przygotowane danie posyp natką i startym serem.
Komentarze