Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Mieszanka pieczonej dyni, czosnku, sezamu i kilku innych składników to sposób na szybkie przygotowanie smakołyku na śniadanie, kolację, a nawet na karnawałową domówkę. Sam przepis jest wersją podstawową, którą bardzo łatwo urozmaicisz o swoje ulubione smaki, np. suszone pomidory, natkę pietruszki, czy orzechy nerkowca.

Składniki

1 kg - dyni hokkaido
2 ząbki - czosnku
1 łyżka - sezamu
- oliwa z oliwek
3 łyżki - posiekanej natki pietruszki
1 szczypta - chili (płatki)
- sól i pieprz
- sok z cytryny do smaku

Opis wykonania

Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki i miąższ.

Ułóż na blasze, skrop oliwą, dopraw solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na ok. 40 minut.

Upieczoną dynię zmiksuj blenderem z oliwą, czosnkiem i sezamem.

Dodaj przyprawy, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.

Porada

Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuj piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę!

Bosh Logo
Bosh

Przełóż do miski, skrop oliwą i posyp obficie natką pietruszki i ziarnami sezamu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajny i zdrowy sposób na urozmaicenie kanapek.