Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pasta z dyni

Opis wykonania

Mieszanka pieczonej dyni, czosnku, sezamu i kilku innych składników to sposób na szybkie przygotowanie smakołyku na śniadanie, kolację, a nawet na karnawałową domówkę. Sam przepis jest wersją podstawową, którą bardzo łatwo urozmaicisz o swoje ulubione smaki, np. suszone pomidory, natkę pietruszki, czy orzechy nerkowca.

Pasta z dyni - krok 1

Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki i miąższ.

Ułóż na blasze, skrop oliwą, dopraw solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C na ok 40 minut.

Pasta z dyni - krok 2

Upieczoną dynię zmiksuj z oliwą, czosnkiem i sezamem.

Dodaj przyprawy, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.

Pasta z dyni - krok 3

Przełóż do miski, skrop oliwą i posyp obficie natką pietruszki i ziarnami sezamu.