Pasta z dyni
4 porcje
60 min
Łatwe
3 (Ilość ocen: 2)
Mieszanka pieczonej dyni, czosnku, sezamu i kilku innych składników to sposób na szybkie przygotowanie smakołyku na śniadanie, kolację, a nawet na karnawałową domówkę. Sam przepis jest wersją podstawową, którą bardzo łatwo urozmaicisz o swoje ulubione smaki, np. suszone pomidory, natkę pietruszki, czy orzechy nerkowca.
Składniki
1 kg - dyni hokkaido
2 ząbki - czosnku
1 łyżka - sezamu
- oliwa z oliwek
3 łyżki - posiekanej natki pietruszki
1 szczypta - chili (płatki)
- sól i pieprz
- sok z cytryny do smaku
Pasta z dyni
Pasta z dyni
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki i miąższ.
Ułóż na blasze, skrop oliwą, dopraw solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na ok. 40 minut.
Upieczoną dynię zmiksuj blenderem z oliwą, czosnkiem i sezamem.
Dodaj przyprawy, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
Porada
Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuj piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę!
Przełóż do miski, skrop oliwą i posyp obficie natką pietruszki i ziarnami sezamu.
Komentarze