Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pasta z młodej marchewki z czosnkiem i suszonymi pomidorami

Pasta z młodej marchewki z czosnkiem i suszonymi pomidorami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne smarowidło z młodych warzyw z dodatkiem pomidorów suszonych w słońcu. Aromatyczne przyprawy dodają całości smaku i charakteru.

Składniki

pęczek młodej marchewki
młody czosnek
suszone pomidory
2 łyżka oliwa
2 łyżeczka sól morska
50 ml olej z ostropestu + do podania
1 łyżka ocet z białego wina
1 szczypta suszone peperoncino
1/2 łyżeczka kolendra suszona
1/2 łyżeczka kumin
1/2 łyżeczka curry
1 łyżka sezam
1 łyżeczka świeże listki tymianku + do podania

Opis wykonania

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Marchewkę myjemy i osuszamy papierem kuchennym. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy marchewki i czosnek, polewamy oliwą i posypujemy solą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Marchewki muszą być miękkie. Pomidory kroimy na kawałki i wkładamy do kielicha blendera, dodajemy upieczone marchewki i czosnek. Dolewamy olej, ocet winny, dodajemy przyprawy, sezam i listki tymianku. Miksujemy na gładką masę. Ewentualnie solimy. Pastę wykładamy do miski, polewamy ją olejem, posypujemy za’atarem i listkami tymianku. Podajemy z grzankami.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Oryginalna pasta! Zaskakujące w smaku smarowidło :)