Pasta z młodej marchewki z czosnkiem i suszonymi pomidorami
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Pyszne smarowidło z młodych warzyw z dodatkiem pomidorów suszonych w słońcu.
Aromatyczne przyprawy dodają całości smaku i charakteru.
Składniki
pęczek młodej marchewki
młody czosnek
suszone pomidory
2 łyżka oliwa
2 łyżeczka sól morska
50 ml olej z ostropestu + do podania
1 łyżka ocet z białego wina
1 szczypta suszone peperoncino
1/2 łyżeczka kolendra suszona
1/2 łyżeczka kumin
1/2 łyżeczka curry
1 łyżka sezam
1 łyżeczka świeże listki tymianku + do podania
Pasta z młodej marchewki z czosnkiem i suszonymi pomidorami
Pasta z młodej marchewki z czosnkiem i suszonymi pomidorami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Marchewkę myjemy i osuszamy papierem kuchennym. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy marchewki i czosnek, polewamy oliwą i posypujemy solą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Marchewki muszą być miękkie.
Pomidory kroimy na kawałki i wkładamy do kielicha blendera, dodajemy upieczone marchewki i czosnek. Dolewamy olej, ocet winny, dodajemy przyprawy, sezam i listki tymianku. Miksujemy na gładką masę. Ewentualnie solimy.
Pastę wykładamy do miski, polewamy ją olejem, posypujemy za’atarem i listkami tymianku.
Podajemy z grzankami.
Komentarze