Pasta ze słonecznika
![Pasta ze słonecznika](https://akademiasmaku.pl/storage/7987/conversions/pasta-ze-slonecznika-5176-single.webp)
4 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Smaczny i szybki sposób na oryginalny dodatek do kanapek, przekąsek czy krakersów. Zobacz, jak przygotować pożywną i pyszną pastę z ziaren słonecznika (idealna również dla wegetarian i wegan).
Składniki
20 dkg pestek słonecznika
6 szt. suszonych pomidorów z oliwy z oliwek
2 łyżka płatków drożdżowych
1/2 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżka oliwy z oliwek
woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
do smaku sól
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
405.5 kcal
Tłuszcz
31.2 g
Węglowodany
17.2 g
Błonnik
33.2 g
Białko
4.8 g
Sól
1.5 g
Pasta ze słonecznika
Pasta ze słonecznika
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10478/conversions/rIp5tDSkkGCa7f-thumb.webp)
Pestki słonecznika namocz i zostaw na noc w zimnej wodzie. Rano je odsącz.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10479/conversions/YY0ly1bJ13g1Cf-thumb.webp)
Do naczynia z nożami tnącymi przełóż odmoczone pestki, suszone pomidory, płatki drożdżowe, paprykę, sos z cytryny, oliwę oraz łyżkę wody.
Całość zacznij miksować przy pomocy blendera.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10480/conversions/GoTrLTuVdnTkVE-thumb.webp)
W razie potrzeby dodawaj po jednej łyżce wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji, na końcu dopraw solą.
Komentarze