Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Smaczny i szybki sposób na oryginalny dodatek do kanapek, przekąsek czy krakersów. Zobacz, jak przygotować pożywną i pyszną pastę z ziaren słonecznika (idealna również dla wegetarian i wegan).

Składniki

20 dkg pestek słonecznika
6 szt. suszonych pomidorów z oliwy z oliwek
2 łyżka płatków drożdżowych
1/2 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżka oliwy z oliwek
woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
do smaku sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
405.5 kcal
Tłuszcz
31.2 g
Węglowodany
17.2 g
Błonnik
33.2 g
Białko
4.8 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Pestki słonecznika namocz i zostaw na noc w zimnej wodzie. Rano je odsącz.

Do naczynia z nożami tnącymi przełóż odmoczone pestki, suszone pomidory, płatki drożdżowe, paprykę, sos z cytryny, oliwę oraz łyżkę wody.

Całość zacznij miksować przy pomocy blendera.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.

Bosh Logo
Bosh

W razie potrzeby dodawaj po jednej łyżce wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji, na końcu dopraw solą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych