Pasternakowa pasta z kaszy z pieczoną gruszką i czosnkiem
4 porcje
Średnie
Pachnąca czosnkiem i tymiankiem pożywna pasta z pasternaku idealna do smarowania chleba albo do wyjadania łyżeczką :)
Składniki
2 szt. pasternak
1 szt. gruszka
2 szt. ząbek czosnku
2 szt. gałązka tymianku
0,5 szklanka kasza jęczmienna perłowa
1 szt. szalotka
2 szczypta sól i pieprz
Pasternakowa pasta z kaszy z pieczoną gruszką i czosnkiem
Pasternakowa pasta z kaszy z pieczoną gruszką i czosnkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pasternak i gruszkę obieramy. Kroimy na kawałki, skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków razem z nieobranymi ząbkami czosnku. Pieczemy ok 25-30 minut w 200 st.C.
Kaszę gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu.
Szalotkę siekamy i szklimy na łyżce oliwy.
Do blendera wkładamy kaszę, szalotkę, upieczony pasternak i kawałki gruszki. Blendujemy na gładka pastę.
Solimy i pieprzymy, doprawiamy listkami tymianku.
Podajemy na ulubionym pieczywie.
Komentarze