Wegetariański pasztet z cukinii i marchewki
1 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Solimy do smaku i odstawiamy na ok. 20 minut, po czym odsączamy nadmiar soku. W międzyczasie marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a cebulę kroimy i podsmażamy na patelni do momentu, aż się zeszkli.
Jak zrobić pasztet z cukinii? Do głębokiej miski wkładamy wszystkie składniki, dodajemy przyprawy (pieprz, paprykę ostrą, zioła prowansalskie i sól), dwa całe jajka i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Szklaną formę dobrze natłuszczamy olejem i delikatnie obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę cukiniową i pieczemy w piekarniku Bosch w opcji góra-dół w temperaturze 180 stopniach przez ok. 45–60 minut.
Pasztet warzywny z cukinią można wzbogacić także o inne warzywa: podsmażoną paprykę czerwoną, świeżą natkę pietruszki lub nabiał – tarty żółty ser. Jeśli zależy nam, by pasztet z cukinii był dietetyczny, pomińmy dodatek nabiału.
Przepis na pasztet z cukinią można urozmaicić, dodając wyraziste w smaku przyprawy: gałkę muszkatołową, paprykę wędzoną, przyprawę garam masala lub curry.
Pyszny pasztet z cukinii można przygotować w wersji wegańskiej – jajka zastępujemy gotowanymi ziemniakami i odrobiną zmielonego siemienia lnianego lub używając do tego soczewicy.
Podanie
Z czym jeść pasztet z cukinii? Można go podać jako samodzielną przystawkę z dodatkiem sosu czosnkowego, dodać do warzywnych kanapek lub też podać na ciepło z kluskami śląskimi i sosem grzybowym.
Pasztet można podawać na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponuje się z sosem czosnkowym oraz z jogurtowo-koperkowym.
Komentarze