Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wegetariański pasztet z cukinii i marchewki

Opis wykonania

Prosty w przygotowaniu pasztet z cukinii i marchewki sprawdzi się jako dodatek do kanapek, samodzielny posiłek lub smakowita przekąska dla gości.

  1. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Solimy do smaku i odstawiamy na ok. 20 minut, po czym odsączamy nadmiar soku. W międzyczasie marchewkę ścieramy na  tarce o drobnych oczkach, a cebulę kroimy i podsmażamy na patelni do momentu, aż się zeszkli.

  2. Jak zrobić pasztet z cukinii? Do głębokiej miski wkładamy wszystkie składniki, dodajemy przyprawy (pieprz, paprykę ostrą, zioła prowansalskie i sól), dwa całe jajka i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

  3. Szklaną formę dobrze natłuszczamy olejem i delikatnie obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę cukiniową i pieczemy w piekarniku Bosch w opcji góra-dół w temperaturze 180 stopniach przez ok. 45–60 minut.

  4. Pasztet warzywny z cukinią można wzbogacić także o inne warzywa: podsmażoną paprykę czerwoną, świeżą natkę pietruszki lub nabiał – tarty żółty ser. Jeśli zależy nam, by pasztet z cukinii był dietetyczny, pomińmy dodatek nabiału.

  5. Przepis na pasztet z cukinią można urozmaicić, dodając wyraziste w smaku przyprawy: gałkę muszkatołową, paprykę wędzoną, przyprawę garam masala lub curry.

  6. Pyszny pasztet z cukinii można przygotować w wersji wegańskiej – jajka zastępujemy gotowanymi ziemniakami i odrobiną zmielonego siemienia lnianego lub używając do tego soczewicy.

  7. Podanie

    Z czym jeść pasztet z cukinii? Można go podać jako samodzielną przystawkę z dodatkiem sosu czosnkowego, dodać do warzywnych kanapek lub też podać na ciepło z kluskami śląskimi i sosem grzybowym.

    Pasztet można podawać na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponuje się z sosem czosnkowym oraz z jogurtowo-koperkowym.

Bosch do kuchni