Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wegetariański pasztet z cukinii i marchewki

Pasztet z cukinii
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty w przygotowaniu pasztet z cukinii i marchewki sprawdzi się jako dodatek do kanapek, samodzielny posiłek lub smakowita przekąska dla gości.

Składniki

500 g cukinia
1 szt. marchewka
1 szt. cebula
150 g bułka tarta
50 ml olej
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 łyżeczka papryka ostra
1 szczypta zioła prowansalskie
2 szt. jajka

Opis wykonania

Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Solimy do smaku i odstawiamy na ok. 20 minut, po czym odsączamy nadmiar soku. W międzyczasie marchewkę ścieramy na  tarce o drobnych oczkach, a cebulę kroimy i podsmażamy na patelni do momentu, aż się zeszkli.

Jak zrobić pasztet z cukinii? Do głębokiej miski wkładamy wszystkie składniki, dodajemy przyprawy (pieprz, paprykę ostrą, zioła prowansalskie i sól), dwa całe jajka i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Szklaną formę dobrze natłuszczamy olejem i delikatnie obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę cukiniową i pieczemy w piekarniku Bosch w opcji góra-dół w temperaturze 180 stopniach przez ok. 45–60 minut.

Pasztet warzywny z cukinią można wzbogacić także o inne warzywa: podsmażoną paprykę czerwoną, świeżą natkę pietruszki lub nabiał – tarty żółty ser. Jeśli zależy nam, by pasztet z cukinii był dietetyczny, pomińmy dodatek nabiału.

Przepis na pasztet z cukinią można urozmaicić, dodając wyraziste w smaku przyprawy: gałkę muszkatołową, paprykę wędzoną, przyprawę garam masala lub curry.

Pyszny pasztet z cukinii można przygotować w wersji wegańskiej – jajka zastępujemy gotowanymi ziemniakami i odrobiną zmielonego siemienia lnianego lub używając do tego soczewicy.

Podanie

Z czym jeść pasztet z cukinii? Można go podać jako samodzielną przystawkę z dodatkiem sosu czosnkowego, dodać do warzywnych kanapek lub też podać na ciepło z kluskami śląskimi i sosem grzybowym.

Pasztet można podawać na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponuje się z sosem czosnkowym oraz z jogurtowo-koperkowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajny wege pasztet.
Marzenna
Pasztet bezmięsny możne być na kanapkę.Dodana marchewka powoduje że jest smaczniejszy.