Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chleb na zakwasie

Opis wykonania

Pyszny chleb z mąki pszennej i pełnoziarnistej z otrębami, pestkami dyni, słonecznika. Wilgotny, chrypiący, sytny - zaspokoi największych smakoszy.

W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sól, zakwas (przygotowany wcześniej z mąki żytniej i wody), szklankę otrąb pszennych, ciepłą wodę. Wyrobić ciasto - najlepiej ręką.Odłożyć do słoika 4 łyżki na zakwas, wstawić do lodówki (nie odkładać zakwasu z ziarnami). Dosypać ziarna. Foremkę keksówkę o wymiarach 29 cm x 10 cm wysmarować masłem oraz wysypać otrębami pszennymi. Nadmiar odsypać. Do tak przygotowanej formy wyłożyć chleb i odstawić na całą noc (8 godzin) w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrosnąć, może wylać się z foremki jednak nie należy się tym przejmować. Jajko roztrzepać i posmarować nim wierzch wyrośniętego ciasta. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 70-75 minut. Od razu po upieczeniu wyjąć z foremki. Kroić po wystygnięciu.