Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszny chleb z mąki pszennej i pełnoziarnistej z otrębami, pestkami dyni, słonecznika. Wilgotny, chrypiący, sytny - zaspokoi największych smakoszy.

Składniki

4 szklanka mąka pszenna
1 szklanka mąka pełnoziarnista
1 łyżka Sól
1 1/2 szklanka Otręby pszenne
4 łyżka Zakwas
3 1/2 szklanka ciepła woda
2 łyżka słonecznik łuskany
3 łyżka siemię lniane
2 łyżka pestki dyni
1 łyżeczka masło
1 szt. jajko

Opis wykonania

W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sól, zakwas (przygotowany wcześniej z mąki żytniej i wody), szklankę otrąb pszennych, ciepłą wodę. Wyrobić ciasto - najlepiej ręką.Odłożyć do słoika 4 łyżki na zakwas, wstawić do lodówki (nie odkładać zakwasu z ziarnami). Dosypać ziarna. Foremkę keksówkę o wymiarach 29 cm x 10 cm wysmarować masłem oraz wysypać otrębami pszennymi. Nadmiar odsypać. Do tak przygotowanej formy wyłożyć chleb i odstawić na całą noc (8 godzin) w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrosnąć, może wylać się z foremki jednak nie należy się tym przejmować. Jajko roztrzepać i posmarować nim wierzch wyrośniętego ciasta. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 70-75 minut. Od razu po upieczeniu wyjąć z foremki. Kroić po wystygnięciu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Sabina Pisarek
Chlebek smaczny, ładnie wyrasta. Nie ma nic lepszego niż domowy chleb który podczas pieczenia pachnie w całym domu ❤️