Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb

Składniki

2 piersi kurczaka
1 jajko
Kilka łyżek mąki
Kilka łyżek bułki tartej
Masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Sól, pieprz

Opis wykonania

Filety z piersi kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, oczyść z tłuszczu i błon oraz roztłucz tłuczkiem na kotlety. Przypraw solą i pieprzem.

Jajko roztrzep widelcem w płaskim naczyniu, aż do momentu połączenia żółtka z białkiem do jednolitej konsystencji. Drugie naczynie wypełnij bułką tartą.

Kotlety oprósz mąką, następnie panieruj w jajku i bułce. Postaraj się, by panierka nie była zbyt gruba, ponieważ nasiąknie mocno tłuszczem.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Ułóż kotlety na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu. Zmniejsz moc płyty grzewczej na średnią i smaż kotlety z obydwu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Kotlety drobiowe zawsze się sprawdzają na obiad
Małgorzata
Perfekcyjny i mega klasyczny kotlet, który chyba smakuje wszystkim mięsożercom 😀 Soczysty, mięciutki i panierka elegancko trzyma się kotleta. Ulubione kotlety moich dzieci.

Powiązane przepisy