Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Pesto bazyliowe to doskonały dodatek do makaronu, roladek z kurczaka czy sałatki. Do jego przygotowania wystarczą orzeszki piniowe, ser, bazylia, oliwa z oliwek i cytryna. Choć to nie jedyne połączenia produktów, które możesz użyć do jego wykonania. Sprawdź, jakie różne warianty pesto bazyliowego możesz wyczarować, zmieniając tylko jeden z kluczowych składników.

Składniki

1,5 kubek świeże liście bazylii
1/4 kubek parmezan (opcjonalnie grana padano)
30 g orzechy pini
70 ml oliwa z oliwek
do smaku sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
951 kcal
Tłuszcz
98.5 g
Węglowodany
6.7 g
Błonnik
18 g
Białko
2.7 g
Sól
7.1 g

Opis wykonania

Krok 1

Umyj i osusz liście świeżej bazylii. Przełóż je do wysokiego naczynia, dodaj parmezan, orzechy pini, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli.

Krok 2

Używając blendera, wszystko razem miksujemy. Jeśli pesto będzie bardzo gęste, dodaj więcej oliwy.

Porada

Jak przygotować jedwabiście gładkie purée? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjna konsystencja gotowa!



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Miksuj do momentu uzyskania preferowanego rozdrobnienia.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Klasyczne pesto, które uwielbiam