Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Pesto bazyliowe to doskonały dodatek do makaronu, roladek z kurczaka czy sałatki. Do jego przygotowania wystarczą orzeszki piniowe, ser, bazylia, oliwa z oliwek i cytryna. Choć to nie jedyne połączenia produktów, które możesz użyć do jego wykonania. Sprawdź, jakie różne warianty pesto bazyliowego możesz wyczarować, zmieniając tylko jeden z kluczowych składników.

Składniki

1,5 kubek świeże liście bazylii
1/4 kubek parmezan (opcjonalnie grana padano)
30 g orzechy pini
70 ml oliwa z oliwek
do smaku sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
951 kcal
Tłuszcz
98.5 g
Węglowodany
6.7 g
Błonnik
18 g
Białko
2.7 g
Sól
7.1 g

Opis wykonania

Umyj i osusz liście świeżej bazylii. Przełóż je do wysokiego naczynia, dodaj parmezan, orzechy pini, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli.

Używając blendera, wszystko razem miksujemy. Jeśli pesto będzie bardzo gęste, dodaj więcej oliwy.

Porada

Jak przygotować jedwabiście gładkie purée? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjna konsystencja gotowa!

Bosh Logo
Bosh

Miksuj do momentu uzyskania preferowanego rozdrobnienia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Klasyczne pesto, które uwielbiam