Pesto bazyliowe
![Pesto bazyliowe](https://akademiasmaku.pl/storage/8075/conversions/pesto-bazyliowe-5271-single.webp)
1 porcje
15 min
Łatwe
Pesto bazyliowe to doskonały dodatek do makaronu, roladek z kurczaka czy sałatki. Do jego przygotowania wystarczą orzeszki piniowe, ser, bazylia, oliwa z oliwek i cytryna. Choć to nie jedyne połączenia produktów, które możesz użyć do jego wykonania. Sprawdź, jakie różne warianty pesto bazyliowego możesz wyczarować, zmieniając tylko jeden z kluczowych składników.
Składniki
1,5 kubek świeże liście bazylii
1/4 kubek parmezan (opcjonalnie grana padano)
30 g orzechy pini
70 ml oliwa z oliwek
do smaku sól
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
951 kcal
Tłuszcz
98.5 g
Węglowodany
6.7 g
Błonnik
18 g
Białko
2.7 g
Sól
7.1 g
Pesto bazyliowe
Pesto bazyliowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10715/conversions/4YitE356kSgMe9-thumb.webp)
Umyj i osusz liście świeżej bazylii. Przełóż je do wysokiego naczynia, dodaj parmezan, orzechy pini, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10716/conversions/I55glKl3Z3K9NU-thumb.webp)
Używając blendera, wszystko razem miksujemy. Jeśli pesto będzie bardzo gęste, dodaj więcej oliwy.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie purée? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjna konsystencja gotowa!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10717/conversions/wm9M5H0uujAo4a-thumb.webp)
Miksuj do momentu uzyskania preferowanego rozdrobnienia.
Komentarze