Pesto bazyliowe
1 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Pesto bazyliowe to doskonały dodatek do makaronu, roladek z kurczaka czy sałatki. Do jego przygotowania wystarczą orzeszki piniowe, ser, bazylia, oliwa z oliwek i cytryna. Choć to nie jedyne połączenia produktów, które możesz użyć do jego wykonania. Sprawdź, jakie różne warianty pesto bazyliowego możesz wyczarować, zmieniając tylko jeden z kluczowych składników.
Składniki
1,5 kubek świeże liście bazylii
1/4 kubek parmezan (opcjonalnie grana padano)
30 g orzechy pini
70 ml oliwa z oliwek
do smaku sól
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
951 kcal
Tłuszcz
98.5 g
Węglowodany
6.7 g
Błonnik
18 g
Białko
2.7 g
Sól
7.1 g
Pesto bazyliowe
Pesto bazyliowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Umyj i osusz liście świeżej bazylii. Przełóż je do wysokiego naczynia, dodaj parmezan, orzechy pini, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli.
Używając blendera, wszystko razem miksujemy. Jeśli pesto będzie bardzo gęste, dodaj więcej oliwy.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie purée? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjna konsystencja gotowa!
Miksuj do momentu uzyskania preferowanego rozdrobnienia.
Komentarze