Pesto rosso z suszonych pomidorów
4 porcje
10 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Pesto to tradycyjny włoski sos przygotowywany ze świeżej bazylii, ale nie tylko. Tym razem wielbicieli zielonego specjału zapraszam na wersję w czerwonym kolorze, czyli pesto rosso. Przygotowane z suszonych pomidorów, parmezanu, czosnku i jeszcze kilku dodatków. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do makaronów czy jako smarowidło do kanapek.
Składniki
200 g - suszonych pomidorów w oleju
0,75 szklanki - bazylii (liście)
0,5 szklanki - pestek słonecznika zarumienionego na suchej patelni
1 ząbek - czosnku
1 łyżka - octu balsamicznego
3 łyżki - tartego parmezanu
kilka łyżek - oleju z pomidorów
1 szczypta - chili (płatki)
- sól, pieprz do smaku
- cukier do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
335.3 kcal
Tłuszcz
26.1 g
Węglowodany
17.4 g
Błonnik
11.6 g
Białko
4.6 g
Sól
2.1 g
Pesto rosso z suszonych pomidorów
Pesto rosso z suszonych pomidorów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W pojemniku blendera umieść suszone pomidory, parmezan, bazylię i czosnek.
Dodaj podprażony słonecznik, ocet balsamiczny, przyprawy oraz 2–3 łyżki oleju z suszonych pomidorów.
Wszystko zmiksuj na gęstą pastę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj kilka łyżek oleju więcej i ponownie zmiksuj.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
Komentarze