Pesto z jarmużu
![Pesto z jarmużu](https://akademiasmaku.pl/storage/7940/conversions/pesto-z-jarmuzu-5127-single.webp)
4 porcje
15 min
Łatwe
Pesto jest jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków u kuchni – idealny dodatek do makaronów, kanapek oraz wielu dań mięsnych i rybnych.
Składniki
150 g - jarmużu
0,5 kubka - nerkowce prażonych na suchej patelni
80 ml - oliwy z oliwek
20 g - sok z cytryny (z połowy)
2 ząbki - czosnku
1 łyżka - miodu
- sól do smaku
60-100 ml - wody w zależności od preferowanej konsystencji pesta
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
284.5 kcal
Tłuszcz
25.7 g
Węglowodany
11.2 g
Błonnik
3.7 g
Białko
2 g
Sól
0.8 g
Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10341/conversions/JJvAIXuaUrn2ev-thumb.webp)
Do blendera przełóż jarmuż. Dodaj oliwę, sok z cytryny, parmezan, czosnek, miód, sól, pieprz.
Następnie powoli zblenduj wszystkie składniki.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10342/conversions/7yqek45qqGokIb-thumb.webp)
Na końcu dodaj prażone orzechy nerkowca, lekko zblenduj i wymieszaj całość.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Komentarze