Pesto z jarmużu
 
                                            4 porcje
15 min
Łatwe
                    Pesto jest jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków u kuchni – idealny dodatek do makaronów, kanapek oraz wielu dań mięsnych i rybnych.
                
                Składniki
                                                  150  g  -  jarmużu   
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                  0,5  kubka  -  nerkowce   prażonych na suchej patelni
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                  80  ml  -  oliwy z oliwek   
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                  20  g  -  sok z cytryny   (z połowy)
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                  2  ząbki  -  czosnku   
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                  1  łyżka  -  miodu   
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                    -  sól   do smaku
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                  60-100  ml  -  wody   w zależności od preferowanej konsystencji pesta
                                        
                                    
                                                            Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
                                na 1 porcję
                            Wartość energetyczna
                                284.5 kcal
                            Tłuszcz
                                25.7 g
                            Węglowodany
                                11.2 g
                            Błonnik
                                3.7 g
                            Białko
                                2 g
                            Sól
                                0.8 g
                            Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
 
                        Do blendera przełóż jarmuż. Dodaj oliwę, sok z cytryny, parmezan, czosnek, miód, sól, pieprz.
Następnie powoli zblenduj wszystkie składniki.
 
                        Na końcu dodaj prażone orzechy nerkowca, lekko zblenduj i wymieszaj całość.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!
 
                         
                                     
                             
                             
                 
                 
    -thumb.webp) 
                     
     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze