Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lekkie i nietuzinkowe danie z jajek, a takie dania to ja bardzo chętnie przygotowuję i jem,zapraszam:)

Składniki

9 szt. jajka na twardo
1 szt. jajko surowe
150 g cukinia
1 łyżeczka olej rzepakowy
20 g bułka tarta
natka pietruszki
90 g mozzarella light
sól

Opis wykonania

Z cukinii obieraczką wykroić 3 długie paski. Resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na paleni rozgrzać olej i wrzucić cukinię. Zeszklić ja, doprawić do smaku solą i po minucie zdjąć z ognia i ostudzić. 6 jajek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać cukinię. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do miski. Natkę drobno posiekać i przełożyć do reszty składników. Wbić surowe jajko i wymieszać. Dodać bułkę tartą, doprawić do smaku i po raz ostatni wymieszać. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułka lub użyć aluminiowej foremki, której nie trzeba smarować. Wyłożyć 1/3 masy. Każde z pozostałych jajek owinąć w plaster cukinii i ułożyć w formie. Wyłożyć resztę masy jajecznej i lekko uderzyć formą o blat, aby masa dobrze się rozłożyła. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Formę przykryć folia aluminiową i wstawić do piekarnika, piec 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię i dopiec jeszcze 20 minut. Wyjąć, ostudzić i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych