Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pieczony batat z puree z groszku i tołpygą

Pieczony batat z puree z groszku i tołpygą
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
To danie jest kolorowe i w smaku wyjątkowe.

Składniki

.250 g groszku zielonego gotowanego na parze
, łyżka masła
sól do smaku,
ząbek czosnku,
1 łyżka posiekanego koperku,
2 szt. bataty,
400 g tołpygi (1 filet),
2 łyżka masła klarownego,
masło do smarowania foli,
1 łyżka cukru brązowego,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
1 szt. cytryna,
sól himalajska do smaku.

Opis wykonania

Bataty myjemy i suszymy. Folię do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy cukrem, pieprzem i zawijamy bataty w folię (każdy oddzielnie). Pieczemy ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Rybę płuczemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki (ok. 6 części) nacinamy skórę, wcieramy sól i doprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne i podsmażamy na nim rybę od strony skóry. Ryba powinna być podsmażona do ¾ jej grubości. Następnie odwracamy ją na drugą stronę i pozostawiamy na ok. 30 sekund.

Tołpygę przekładamy na blachę do pieczenia skórą do góry. W małym rondelku zagotowujemy 100 ml wody, dodajemy groszek, posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę masła i gotujemy do miękkości. Groszek doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koperek. Całość miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez sitko. Dzięki temu nasze puree będzie bardzo delikatne. Na sitku zostanie tylko skórka. Pod koniec pieczenia baratów do piekarnika na ok. 6 min wkładamy tołpygę i pomidorki koktajlowe.

Bataty rozwijamy z foli, ściągamy z nich skórkę (powinna odchodzić bardzo łatwo) i kroimy na krążki o grubości ok. 3 cm. Puree z groszku nakładamy na batata, następnie rybę skórą do góry i dodajemy plasterek cytryny. Całość podajemy z pieczonymi pomidorkami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy

Carpaccio wołowe
Ilośc porcji

2

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Zupa mocy
Ilośc porcji

4

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5