Pieczony batat z puree z groszku i tołpygą
6 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Pieczony batat z puree z groszku i tołpygą
Pieczony batat z puree z groszku i tołpygą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bataty myjemy i suszymy. Folię do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy cukrem, pieprzem i zawijamy bataty w folię (każdy oddzielnie). Pieczemy ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Rybę płuczemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki (ok. 6 części) nacinamy skórę, wcieramy sól i doprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne i podsmażamy na nim rybę od strony skóry. Ryba powinna być podsmażona do ¾ jej grubości. Następnie odwracamy ją na drugą stronę i pozostawiamy na ok. 30 sekund.
Tołpygę przekładamy na blachę do pieczenia skórą do góry. W małym rondelku zagotowujemy 100 ml wody, dodajemy groszek, posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę masła i gotujemy do miękkości. Groszek doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koperek. Całość miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez sitko. Dzięki temu nasze puree będzie bardzo delikatne. Na sitku zostanie tylko skórka. Pod koniec pieczenia baratów do piekarnika na ok. 6 min wkładamy tołpygę i pomidorki koktajlowe.
Bataty rozwijamy z foli, ściągamy z nich skórkę (powinna odchodzić bardzo łatwo) i kroimy na krążki o grubości ok. 3 cm. Puree z groszku nakładamy na batata, następnie rybę skórą do góry i dodajemy plasterek cytryny. Całość podajemy z pieczonymi pomidorkami.
Komentarze