Piernik z bakaliami, marchwią i białą czekoladą

4 porcje
120 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 2)
Składniki
polewa z białej czekolady
Piernik z bakaliami, marchwią i białą czekoladą
Piernik z bakaliami, marchwią i białą czekoladą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Piernik:
W rondelku roztop masło, dodaj mleko, miód, cukier, przyprawy, kakao – pozostaw do przestudzenia. Do zimnej masy dodaj jajka, chwilę miksuj, dodaj mąkę, startą marchew, sodę i proszek do pieczenia, w robocie kuchennym wyrabiaj ciasto do jednolitej konsystencji. Do wyrobionego ciasta dodaj prażone orzechy włoskie i drobno pokrojone bakalie, całość dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papierem blachy keksówki. Do pieczenia użyj systemu PerfectChef z czujnikiem piekarnika PerfectBake – funkcja ciasto/ciasto w formie. System PerfectChef automatycznie ustawia optymalny rodzaj grzania, temperaturę i czas dla wszystkich potraw.
Jeśli po wyjęciu z ciasta, patyczek będzie suchy, pieczenie możesz zakończyć, jeśli wilgotny, piecz dodatkowe 5 –10 minut. Ciasto wyjmij i odstaw do przestudzenia.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta ustala najlepsze parametry.


Polewa:
Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej, dodaj rum. Mieszaj do połączenia składników.
Ciepłą czekoladą polej wystudzone ciasto, udekoruj bakaliami i skórką z pomarańczy.
Komentarze