Piernik z bakaliami, marchwią i białą czekoladą
![Piernik z bakaliami, marchwią i białą czekoladą](https://akademiasmaku.pl/storage/8053/conversions/piernik-z-bakaliami-marchwia-i-biala-czekolada-5249-single.webp)
4 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
polewa z białej czekolady
Piernik z bakaliami, marchwią i białą czekoladą
Piernik z bakaliami, marchwią i białą czekoladą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10664/conversions/5VSL2tvoO8D3vc-thumb.webp)
Piernik:
W rondelku roztop masło, dodaj mleko, miód, cukier, przyprawy, kakao – pozostaw do przestudzenia. Do zimnej masy dodaj jajka, chwilę miksuj, dodaj mąkę, startą marchew, sodę i proszek do pieczenia, w robocie kuchennym wyrabiaj ciasto do jednolitej konsystencji. Do wyrobionego ciasta dodaj prażone orzechy włoskie i drobno pokrojone bakalie, całość dokładnie wymieszaj.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10665/conversions/GDKL0ZIu5xVQjQ-thumb.webp)
Tak przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papierem blachy keksówki. Do pieczenia użyj systemu PerfectChef z czujnikiem piekarnika PerfectBake – funkcja ciasto/ciasto w formie. System PerfectChef automatycznie ustawia optymalny rodzaj grzania, temperaturę i czas dla wszystkich potraw.
Jeśli po wyjęciu z ciasta, patyczek będzie suchy, pieczenie możesz zakończyć, jeśli wilgotny, piecz dodatkowe 5 –10 minut. Ciasto wyjmij i odstaw do przestudzenia.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta ustala najlepsze parametry.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10666/conversions/I3aaqGnnHlbzYN-thumb.webp)
Polewa:
Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej, dodaj rum. Mieszaj do połączenia składników.
Ciepłą czekoladą polej wystudzone ciasto, udekoruj bakaliami i skórką z pomarańczy.
Komentarze