Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Piernik z bakaliami, marchwią i białą czekoladą

Piernik z bakaliami, marchwią i białą czekoladą
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Święta kojarzą się z aromatycznym zapachem przypraw korzennych. A one z kolei z pysznym piernikiem. Przygotuj ze mną ekspresowy piernik, który możesz zrobić nawet na ostatnią chwilę!

Składniki

300 g mąka tortowa
125 g masło
125 ml mleko
100 g starta marchew
80 g bakalie
40 g orzechy włoskie
2 łyżka miód
2 szt. jajko
1/2 szklanka cukier
2 łyżka przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka soda
do posypania skórka z pomarańczy

polewa z białej czekolady
200 g biała czekolada
50 ml rum
4 łyżka masło

Opis wykonania

Piernik:

W rondelku roztop masło, dodaj mleko, miód, cukier, przyprawy, kakao – pozostaw do przestudzenia. Do zimnej masy dodaj jajka, chwilę miksuj, dodaj mąkę, startą marchew, sodę i proszek do pieczenia, w robocie kuchennym wyrabiaj ciasto do jednolitej konsystencji. Do wyrobionego ciasta dodaj prażone orzechy włoskie i drobno pokrojone bakalie, całość dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papierem blachy keksówki. Do pieczenia użyj systemu PerfectChef z czujnikiem piekarnika PerfectBake – funkcja ciasto/ciasto w formie. System PerfectChef automatycznie ustawia optymalny rodzaj grzania, temperaturę i czas dla wszystkich potraw.

Jeśli po wyjęciu z ciasta, patyczek będzie suchy, pieczenie możesz zakończyć, jeśli wilgotny, piecz dodatkowe 5 –10 minut. Ciasto wyjmij i odstaw do przestudzenia.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Polewa:

Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej, dodaj rum. Mieszaj do połączenia składników.

Ciepłą czekoladą polej wystudzone ciasto, udekoruj bakaliami i skórką z pomarańczy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo fajny pomysł w białą czekoladą i startą marchewką. To trzeba spróbować.