


Święta kojarzą się z aromatycznym zapachem przypraw korzennych. A one z kolei z pysznym piernikiem. Przygotuj ze mną ekspresowy piernik, który możesz zrobić nawet na ostatnią chwilę!
Piernik:
W rondelku roztop masło, dodaj mleko, miód, cukier, przyprawy, kakao – pozostaw do przestudzenia. Do zimnej masy dodaj jajka, chwilę miksuj, dodaj mąkę, startą marchew, sodę i proszek do pieczenia, w robocie kuchennym wyrabiaj ciasto do jednolitej konsystencji. Do wyrobionego ciasta dodaj prażone orzechy włoskie i drobno pokrojone bakalie, całość dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papierem blachy keksówki. Do pieczenia użyj systemu PerfectChef z czujnikiem piekarnika PerfectBake – funkcja ciasto/ciasto w formie. System PerfectChef automatycznie ustawia optymalny rodzaj grzania, temperaturę i czas dla wszystkich potraw.
Jeśli po wyjęciu z ciasta, patyczek będzie suchy, pieczenie możesz zakończyć, jeśli wilgotny, piecz dodatkowe 5 –10 minut. Ciasto wyjmij i odstaw do przestudzenia.
Polewa:
Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej, dodaj rum. Mieszaj do połączenia składników.
Ciepłą czekoladą polej wystudzone ciasto, udekoruj bakaliami i skórką z pomarańczy.