Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pierogi leniwe

Opis wykonania

Wypróbuj sprawdzony, mistrzowski przepis na pierogi leniwe.

Pierogi leniwe - krok 1

Masło ucieramy w robocie kuchennym z żółtkami na puszystą masę, dodajemy stopniowo twaróg (cały czas mieszając).

Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy na przemian z mąką do utartego sera, delikatnie mieszając.

Ciasto wykładamy na stolnicę obsypaną mąką.

Pierogi leniwe - krok 2

Z ciasta formujemy wałek o średnicy 2–3 cm i spłaszczamy go nożem, odciskając wzór w formie kratki.

Następnie kroimy na ukośne kawałki o szerokości 2 cm.

Pierogi leniwe - krok 3

Gotujemy na płycie grzewczej w osolonej wodzie do miękkości.

Podajemy polane bułką tartą z masłem i miodem.

Bosch do kuchni