Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Wypróbuj sprawdzony, mistrzowski przepis na pierogi leniwe.

Składniki

700 g twarogu (zmielony 2 razy )
3 łyżki masła śmietankowego
4-5 jajek
220 g mąki
sól
Masło, miód i bułka tarta do polania

Opis wykonania

Masło ucieramy w robocie kuchennym z żółtkami na puszystą masę, dodajemy stopniowo twaróg (cały czas mieszając).

Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy na przemian z mąką do utartego sera, delikatnie mieszając.

Ciasto wykładamy na stolnicę obsypaną mąką.

Z ciasta formujemy wałek o średnicy 2–3 cm i spłaszczamy go nożem, odciskając wzór w formie kratki.

Następnie kroimy na ukośne kawałki o szerokości 2 cm.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Gotujemy na płycie grzewczej w osolonej wodzie do miękkości.

Podajemy polane bułką tartą z masłem i miodem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Iza
Kluski dobre na kazdą porę, bardzo fajna proporcja - ciasto nie jest lepkie, formuje się świetnie, pyszne krótko mówiąc
Pafwvcio
Jedne z lepszych pierogów !

Powiązane przepisy