Pierogi leniwe
6 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Pierogi leniwe
Pierogi leniwe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Masło ucieramy w robocie kuchennym z żółtkami na puszystą masę, dodajemy stopniowo twaróg (cały czas mieszając).
Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy na przemian z mąką do utartego sera, delikatnie mieszając.
Ciasto wykładamy na stolnicę obsypaną mąką.
Z ciasta formujemy wałek o średnicy 2–3 cm i spłaszczamy go nożem, odciskając wzór w formie kratki.
Następnie kroimy na ukośne kawałki o szerokości 2 cm.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
Gotujemy na płycie grzewczej w osolonej wodzie do miękkości.
Podajemy polane bułką tartą z masłem i miodem.
Komentarze