Pierogi leniwe
![Pierogi leniwe](https://akademiasmaku.pl/storage/7300/conversions/pierogi-leniwe-4468-single.webp)
6 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Pierogi leniwe
Pierogi leniwe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8532/conversions/eTpPj0MnyD52H6-thumb.webp)
Masło ucieramy w robocie kuchennym z żółtkami na puszystą masę, dodajemy stopniowo twaróg (cały czas mieszając).
Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy na przemian z mąką do utartego sera, delikatnie mieszając.
Ciasto wykładamy na stolnicę obsypaną mąką.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8533/conversions/JXs2gRxG3FhmVQ-thumb.webp)
Z ciasta formujemy wałek o średnicy 2–3 cm i spłaszczamy go nożem, odciskając wzór w formie kratki.
Następnie kroimy na ukośne kawałki o szerokości 2 cm.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8534/conversions/wxBrTPfX4yoCtY-thumb.webp)
Gotujemy na płycie grzewczej w osolonej wodzie do miękkości.
Podajemy polane bułką tartą z masłem i miodem.
Komentarze