Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
pyszna musaka z pomidorami na wierzchu

Składniki

3 szt. jajko
2 szt. cukinia
400 g mielona jagnięcina
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku

Opis wykonania

Cukinie umyć, oczyścić i pokroić w plastry o grubości 5 mm (ja kroję wzdłuż, bo mi pasują wtedy na szerokość formy). Posypać z obu stron solą i zostawić na 30-60 minut; zabieg ten spowoduje, że warzywo "spoci się" tracąc przy tym goryczkę. Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki (1 cm) i ugotować w osolonej wodzie - 5 minut od zawrzenia. Odcedzić na sicie i schłodzić zimną wodą. W międzyczasie przygotować resztę składników. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na gorącej patelni podsmażyć mięso tak aby puściło tłuszcz i ścięło się w nim białko (3-4 minuty). Na tym etapie nie daję żadnego tłuszczu, bo kupne mielone bywa tłuste i czekam ile tłuszczu się wytopi. Oczywiście cały czas trzeba mięso mieszać i rozgniatać drewnianą łyżką, aby jego kawałeczki były jak najmniejsze. Gdy mięso już nie jest czerwone dodać do niego cebulę, czosnek, cynamon oraz liść laurowy (dolać ewentualnie oliwę jeśli trzeba) i smażyć około 5 minut, aż mięsko się lekko zrumieni. Doprawić wówczas mięso szczyptą oregano, pietruszką i miętą, dodać pokrojone pomidory wraz z zalewą i wino. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu 20 minut

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
agnoxi
Pierwszy raz w życiu robiłam musakę i wyszła wyśmienita! Bardzo dziękuję za ten przepis!