Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pierogi z kapustą

Opis wykonania

Tradycyjne, postne pierogi z delikatną i miękką kapustą w środku.

  1. Kapustę odciśnij z nadmiaru wody i gotuj około 30 minut w osolonej wodzie.

  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Następnie podsmaż warzywa na patelni. Cebula powinna być złocista, a marchew delikatnie chrupiąca.

  3. Ugotowaną kapustę odcedź i wystudź. Następnie wymieszaj z podsmażonymi warzywami.

  4. Mąkę przesyp do miski i dodaj sól. Stopniowo dolewaj ciepłej wody cały czas mieszając. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.

  5. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Przy pomocy szklanki wykrawaj kółka. Na każdym umieść łyżkę farszu.

  6. Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj około 3 minut od wpłynięcia.