


Tradycyjne, postne pierogi z delikatną i miękką kapustą w środku.
Kapustę odciśnij z nadmiaru wody i gotuj około 30 minut w osolonej wodzie.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Następnie podsmaż warzywa na patelni. Cebula powinna być złocista, a marchew delikatnie chrupiąca.
Ugotowaną kapustę odcedź i wystudź. Następnie wymieszaj z podsmażonymi warzywami.
Mąkę przesyp do miski i dodaj sól. Stopniowo dolewaj ciepłej wody cały czas mieszając. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.
Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Przy pomocy szklanki wykrawaj kółka. Na każdym umieść łyżkę farszu.
Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj około 3 minut od wpłynięcia.