Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pasztet z jajek z cebulką

Opis wykonania

Pasztet podawaj na gorąco lub na zimno, z różnymi sosami: tatarskim, chrzanowym, cebulowym,tuńczykowym lub wiosennym.

Opis przygotowania:



  1. Jajka ugotuj na twardo.

  2. Cebulę obierz, posiekaj i włóż do miski. Posyp ją szczyptą cukru, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Następnie zeszklij ją na patelni, na oleju. 

  3. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w średnią kostkę.

  4. Do miski włóż pokrojone jajka, otręby, cebulę, śmietanę, pietruszkę, koperek, groszek zielony i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do jajek.

  5. Kiedy masa jajeczna jest doprawiona, dodaj surowe żółtka i wymieszaj. 

  6. W drugiej misce ubij białka na sztywno z dodatkiem soli. Połącz je z masą jajeczną.

  7. Do silikonowej foremki włóż połowę masy i ułóż na niej mini marchewki. Przykryj je pozostałą masą jajeczną i wyrównaj brzegi. 

  8. Wierzch posyp startym serem i skrop stopionym masłem.

  9. Pasztet jajeczny wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni na około 30-40 minut.