Pasztet z jajek z cebulką
4 porcje
60 min
Średnie
Pasztet podawaj na gorąco lub na zimno, z różnymi sosami: tatarskim, chrzanowym, cebulowym,tuńczykowym lub wiosennym.
Składniki
10 jajek
2 cebule
3 łyżki oleju
3/4 szklanki otrębów owsianych mielonych
5 dkg śmietana
2 żółtka
2 białka
2 łyżki koperku
2 łyżki natki pietruszki
5 łyżek zielonego groszku
1/2 szklanki mini marchewek
4 łyżki startego żółtego sera
1 masło klarowane
1 łyżka masła klarowanego
Pasztet jajeczny
Pasztet jajeczny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Opis przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo.
- Cebulę obierz, posiekaj i włóż do miski. Posyp ją szczyptą cukru, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Następnie zeszklij ją na patelni, na oleju.
- Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w średnią kostkę.
- Do miski włóż pokrojone jajka, otręby, cebulę, śmietanę, pietruszkę, koperek, groszek zielony i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do jajek.
- Kiedy masa jajeczna jest doprawiona, dodaj surowe żółtka i wymieszaj.
- W drugiej misce ubij białka na sztywno z dodatkiem soli. Połącz je z masą jajeczną.
- Do silikonowej foremki włóż połowę masy i ułóż na niej mini marchewki. Przykryj je pozostałą masą jajeczną i wyrównaj brzegi.
- Wierzch posyp startym serem i skrop stopionym masłem.
- Pasztet jajeczny wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni na około 30-40 minut.
Komentarze