Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pasztet podawaj na gorąco lub na zimno, z różnymi sosami: tatarskim, chrzanowym, cebulowym,tuńczykowym lub wiosennym.

Składniki

10 jajek
2 cebule
3 łyżki oleju
3/4 szklanki otrębów owsianych mielonych
5 dkg śmietana
2 żółtka
2 białka
2 łyżki koperku
2 łyżki natki pietruszki
5 łyżek zielonego groszku
1/2 szklanki mini marchewek
4 łyżki startego żółtego sera
1 masło klarowane
1 łyżka masła klarowanego

Opis wykonania

Opis przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Cebulę obierz, posiekaj i włóż do miski. Posyp ją szczyptą cukru, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Następnie zeszklij ją na patelni, na oleju. 
  3. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w średnią kostkę.
  4. Do miski włóż pokrojone jajka, otręby, cebulę, śmietanę, pietruszkę, koperek, groszek zielony i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do jajek.
  5. Kiedy masa jajeczna jest doprawiona, dodaj surowe żółtka i wymieszaj. 
  6. W drugiej misce ubij białka na sztywno z dodatkiem soli. Połącz je z masą jajeczną.
  7. Do silikonowej foremki włóż połowę masy i ułóż na niej mini marchewki. Przykryj je pozostałą masą jajeczną i wyrównaj brzegi. 
  8. Wierzch posyp startym serem i skrop stopionym masłem.
  9. Pasztet jajeczny wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni na około 30-40 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych