Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Lubicie słodkie wersje pierogów? Mam nadzieję, że tak, bo mam dla Was mistrzowskie pierogi z wiśniami i sosem miodowym!

Składniki

Ciasto na pierogi:
500 g mąki pszennej
150 ml mleka
100 ml wody
1 łyżka masła
Szczypta soli

Dodatkowo:
600 g wiśni

Sos miodowy:
70 g miodu
150 g kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki cynamonu

Opis wykonania

1

Wiśnie wydrążamy z pestek i osuszamy na ręczniku papierowym.

Do miski wsypujemy 300 g mąki i szczyptę soli. Wlewamy podgrzaną wodę, mleko i stopione masło. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i przekładamy na stolnicę. Dodajemy pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne i pojawią się pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

2

Odstane ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, po czym szklanką wykrawamy kółka, na środek których nakładamy wiśnie obtoczone w brązowym cukrze.

Dokładnie zlepiamy brzegi pierogów, tak żeby nie rozpadły się podczas gotowania.

3

Pierogi delikatnie wrzucamy na wrzątek i gotujemy na płycie grzewczej ok. 2 minuty od wypłynięcia.

Ugotowane pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na półmisku. Polewamy sosem miodowym.

4

Sos miodowy:

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Wygląda i smakuje przepysznie.
Monka
Wiśnie to mój ulubiony owoc Pychotka