Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pierogi z wiśniami i sosem miodowym

Opis wykonania

Lubicie słodkie wersje pierogów? Mam nadzieję, że tak, bo mam dla Was mistrzowskie pierogi z wiśniami i sosem miodowym!

Pierogi z wiśniami i sosem miodowym   - krok 1

Wiśnie wydrążamy z pestek i osuszamy na ręczniku papierowym.

Do miski wsypujemy 300 g mąki i szczyptę soli. Wlewamy podgrzaną wodę, mleko i stopione masło. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i przekładamy na stolnicę. Dodajemy pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto przez 5 min aż będzie elastyczne i pojawią się pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

Pierogi z wiśniami i sosem miodowym   - krok 2

Odstane ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, po czym szklanką wykrawamy kółka, na środek których nakładamy wiśnie obtoczone w brązowym cukrze.

Dokładnie zlepiamy brzegi pierogów, tak żeby nie rozpadły się podczas gotowania.

Pierogi z wiśniami i sosem miodowym   - krok 3

Pierogi delikatnie wrzucamy na wrzątek i gotujuemy ok. 2 min. od wypłynięcia.

Ugotowane pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na półmisku. Polewamy sosem miodowym.

Pierogi z wiśniami i sosem miodowym   - krok 4

Sos miodowy:

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

Opowieści Kulinarne