


Lubicie słodkie wersje pierogów? Mam nadzieję, że tak, bo mam dla Was mistrzowskie pierogi z wiśniami i sosem miodowym!
Wiśnie wydrążamy z pestek i osuszamy na ręczniku papierowym.
Do miski wsypujemy 300 g mąki i szczyptę soli. Wlewamy podgrzaną wodę, mleko i stopione masło. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i przekładamy na stolnicę. Dodajemy pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne i pojawią się pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Odstane ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, po czym szklanką wykrawamy kółka, na środek których nakładamy wiśnie obtoczone w brązowym cukrze.
Dokładnie zlepiamy brzegi pierogów, tak żeby nie rozpadły się podczas gotowania.
Pierogi delikatnie wrzucamy na wrzątek i gotujemy na płycie grzewczej ok. 2 minuty od wypłynięcia.
Ugotowane pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na półmisku. Polewamy sosem miodowym.
Sos miodowy:
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.