Pierogi z wiśniami i sosem miodowym
![Pierogi z wiśniami i sosem miodowym](https://akademiasmaku.pl/storage/7341/conversions/pierogi-z-wisniami-i-sosem-miodowym-4509-single.webp)
6 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pierogi z wiśniami i sosem miodowym
Pierogi z wiśniami i sosem miodowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8681/conversions/wTtDR1n4WdEJd3-thumb.webp)
Wiśnie wydrążamy z pestek i osuszamy na ręczniku papierowym.
Do miski wsypujemy 300 g mąki i szczyptę soli. Wlewamy podgrzaną wodę, mleko i stopione masło. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i przekładamy na stolnicę. Dodajemy pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne i pojawią się pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8682/conversions/GFQTrPLrekZe2k-thumb.webp)
Odstane ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, po czym szklanką wykrawamy kółka, na środek których nakładamy wiśnie obtoczone w brązowym cukrze.
Dokładnie zlepiamy brzegi pierogów, tak żeby nie rozpadły się podczas gotowania.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8683/conversions/bu2zrykqXseQPj-thumb.webp)
Pierogi delikatnie wrzucamy na wrzątek i gotujemy na płycie grzewczej ok. 2 minuty od wypłynięcia.
Ugotowane pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na półmisku. Polewamy sosem miodowym.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8684/conversions/pVk3bHpyr0hNTg-thumb.webp)
Sos miodowy:
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Komentarze