Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pierś kaczki w miodowo-balsamicznym sosie

Opis wykonania

Pierś z kaczki z miodem, brązowymi pieczarkami, suszoną słoniną i białym winem.

Rozgrzać komorę gotowania z nieperforowanym pojemnikiem do gotowania. Zdjąć z filetu skórę i warstewkę tłuszczu, mięso pokroić w paski o szerokości 1,5 cm. Wymieszać miód z octem balsamicznym. Marynować pokrojoną pierś kaczki przez 15 minut. W międzyczasie oczyścić pieczarki i zależnie od wielkości pokroić na połówki lub ćwiartki. Słoninę pokroić w paseczki, czosnek w cienkie plasterki. Igiełki rozmarynu oderwać od gałązek. Piersi kaczki bardzo dobrze odsączyć, odstawić pozostałą marynatę. Mięso osuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Każdą porcję przez 1 minutę mocno obsmażyć na gorącej oliwie. Włożyć do podgrzanego pojemnika do gotowania i przez 5-7 minut powoli dogotowywać. Słoninę krótko zasmażyć w sosie z pieczenia. Dodać pieczarki, czosnek oraz rozmaryn i krótko razem zapiekać. Podlać białym winem i marynatą. Wygotować, aż zostanie ok. 50 ml sosu. Do lekko gotującego się sosu dodać zagęszczacz i doprawić pieprzem i solą. Polać nim pierś kaczki i natychmiast podawać.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: powolne gotowanie 75⁰C w rozgrzanym piekarniku, 5-7 minut.
Wskazówka: do tego pasuje włoskie puree ziemniaczane.