Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Pierś kaczki w miodowo-balsamicznym sosie

Pierś kaczki w miodowo-balsamicznym sosie
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pierś z kaczki z miodem, brązowymi pieczarkami, suszoną słoniną i białym winem.

Składniki

600 g filetów z piersi kaczki
2 łyżka miodu
6 łyżka octu balsamicznego
250 g pieczarek brązowych
50 g suszonej słoniny
ząbki czosnku
duża gałązka rozmarynu
sól, czarny pieprz
3 łyżka oliwy
150 ml białego wina
1 łyżka ciemnego zagęszczacza do sosów

Opis wykonania

Rozgrzać komorę gotowania z nieperforowanym pojemnikiem do gotowania. Zdjąć z filetu skórę i warstewkę tłuszczu, mięso pokroić w paski o szerokości 1,5 cm. Wymieszać miód z octem balsamicznym. Marynować pokrojoną pierś kaczki przez 15 minut. W międzyczasie oczyścić pieczarki i zależnie od wielkości pokroić na połówki lub ćwiartki. Słoninę pokroić w paseczki, czosnek w cienkie plasterki. Igiełki rozmarynu oderwać od gałązek. Piersi kaczki bardzo dobrze odsączyć, odstawić pozostałą marynatę. Mięso osuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Każdą porcję przez 1 minutę mocno obsmażyć na gorącej oliwie. Włożyć do podgrzanego pojemnika do gotowania i przez 5-7 minut powoli dogotowywać. Słoninę krótko zasmażyć w sosie z pieczenia. Dodać pieczarki, czosnek oraz rozmaryn i krótko razem zapiekać. Podlać białym winem i marynatą. Wygotować, aż zostanie ok. 50 ml sosu. Do lekko gotującego się sosu dodać zagęszczacz i doprawić pieprzem i solą. Polać nim pierś kaczki i natychmiast podawać. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: powolne gotowanie 75⁰C w rozgrzanym piekarniku, 5-7 minut. Wskazówka: do tego pasuje włoskie puree ziemniaczane.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych