Pietruszka duszona w miodowym sosie
![Pietruszka duszona w miodowym sosie](https://akademiasmaku.pl/storage/7430/conversions/pietruszka-duszona-w-miodowym-sosie-4598-single.webp)
4 porcje
20 min
Łatwe
Delikatne i chrupiące pietruszki duszone w sosie na bazie, miodu, soku z limonki i papryczki chili to pietruszki w najlepszym wydaniu. Karmelizowane warzywa na maśle sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub po prostu jako samodzielna przekąska.
Składniki
500 g - pietruszki (młode)
100 ml - miodu
100 ml - wody
2 szt. - papryczek chili
0,5 szt. - limonki
2 łyżki - masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
Pietruszka duszona w miodowym sosie
Pietruszka duszona w miodowym sosie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8984/conversions/U1XQGtHh82hsg7-thumb.webp)
Pietruszki obierz i przekrój wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pietruszki.
Podsmaż na płycie grzewczej przez 2–3 minuty.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8985/conversions/kYRoQZCTs8k9Q2-thumb.webp)
Dodaj wodę i duś pietruszki do miękkości.
Kiedy płyn odparuje dodaj miód, posiekaną papryczkę chili i sok z limonki.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8986/conversions/Y0Bz36IfJO2yPF-thumb.webp)
Dopraw solą i pieprzem do smaku i podsmaż na złoty kolor.
Komentarze