fińskie placuszki ze szpinaku
4 porcje
Średnie
Pyszne placuszki z sosem czosnkowym.
Składniki
szpinak mrożony
mąka
mleko
jajka
sól,pieprz,cukier,gałka muszkatołowa
jogurt naturalny
ogórek zielony
czosnek
fińskie placuszki ze szpinaku
fińskie placuszki ze szpinaku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Łączymy wszystkie suche składniki ( mąka z dowolnymi przyprawami - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka, cukier). Do mleka dodajemy rozmrożony szpinak ( może być świeży, wtedy będą bardziej zielone) i miksujemy do połączenia składników. Do masy dodajemy jajka i miksujemy. Dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron około minuty. Sos: jogurt naturalny mieszamy z potartym ogórkiem i posiekanym czosnkiem.
Komentarze