Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dip z czerwonej soczewicy, przecieru pomidorowego, papryczki chilli i cebuli dymki.

Składniki

100 g czerwonej soczewicy
1 łyżka przecieru pomidorowego
czerwona papryczka chili
cebule dymki
ząbek czosnku
2-3 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
250 ml bulionu warzywnego
1 szczypta pieprzu cayenne

Opis wykonania

Umyj i drobno posiekaj papryczkę chili, w zależności od stopnia ostrości jaki chcemy uzyskać, zostaw lub usuń pestki. Drobno posiekaj cebulę i czosnek blenderem. Zeszklij cebulę na 1 łyżce oliwy z oliwek przez 1-2 minuty. Dodaj chili, czosnek i przecier pomidorowy. Całość podsmaż przez kolejne 1-2 minuty. Dodaj soczewicę, wlej bulion warzywny i duś na wolnym ogniu, aż soczewica będzie ugotowana. Odstaw do ostygnięcia i zmiksuj przy pomocy blendera. Dopraw do smaku pieprzem, solą oraz pieprzem cayenne.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych