Pikantny dip z soczewicy
4 porcje
Średnie
Dip z czerwonej soczewicy, przecieru pomidorowego, papryczki chilli i cebuli dymki.
Składniki
100 g czerwonej soczewicy
1 łyżka przecieru pomidorowego
czerwona papryczka chili
cebule dymki
ząbek czosnku
2-3 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
250 ml bulionu warzywnego
1 szczypta pieprzu cayenne
Pikantny dip z soczewicy
Pikantny dip z soczewicy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Umyj i drobno posiekaj papryczkę chili, w zależności od stopnia ostrości jaki chcemy uzyskać, zostaw lub usuń pestki. Drobno posiekaj cebulę i czosnek blenderem. Zeszklij cebulę na 1 łyżce oliwy z oliwek przez 1-2 minuty. Dodaj chili, czosnek i przecier pomidorowy. Całość podsmaż przez kolejne 1-2 minuty. Dodaj soczewicę, wlej bulion warzywny i duś na wolnym ogniu, aż soczewica będzie ugotowana. Odstaw do ostygnięcia i zmiksuj przy pomocy blendera. Dopraw do smaku pieprzem, solą oraz pieprzem cayenne.
Komentarze