Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty sposób na pyszną pizzę, którą zamiast piec, smażymy.

Składniki

500 g mąka pszenna
8 g drożdże suche
sól
250 g ser ricotta
240 g pomidory z puszki
200 g ser mozarella
300 g boczek plastry
świeża bazylia
300 ml woda

Opis wykonania

Drożdże rozpuścić w wodzie o temperaturze pokojowej i odstawić na 40 minut, następnie wlać do mąki i wyrobić ciasto na samym końcu soląc, przykryć folią i odczekać 10 minut. W międzyczasie należy usmażyć boczek oraz zblendować pomidory. Po upływie tego czasu rozwałkowywać ciasto w cienkie, owalne placki. Placek posmarować ricottą, położyć boczek, mozzarellę, całość polać sosem. Pamiętajmy żeby kłaść składniki tylko na jednej połowie placka. Klasnąć w bazylię co uwolni jej aromat i położyć kilka listków na pizzy. Ciasto zamknąć, skleić w duży "pieróg". Smażyć na głębokim tłuszczu w temperaturze ok 190C. Podawać z ćwiartkami pomidora, rukolą i odrobiną bazyliowego pesto.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych