Pizza Fritta
5 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Pizza Fritta
Pizza Fritta
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Drożdże rozpuścić w wodzie o temperaturze pokojowej i odstawić na 40 minut, następnie wlać do mąki i wyrobić ciasto na samym końcu soląc, przykryć folią i odczekać 10 minut. W międzyczasie należy usmażyć boczek oraz zblendować pomidory. Po upływie tego czasu rozwałkowywać ciasto w cienkie, owalne placki. Placek posmarować ricottą, położyć boczek, mozzarellę, całość polać sosem. Pamiętajmy żeby kłaść składniki tylko na jednej połowie placka. Klasnąć w bazylię co uwolni jej aromat i położyć kilka listków na pizzy. Ciasto zamknąć, skleić w duży "pieróg". Smażyć na głębokim tłuszczu w temperaturze ok 190C. Podawać z ćwiartkami pomidora, rukolą i odrobiną bazyliowego pesto.
Komentarze