Placki twarogowe z dżemem
4 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Szybkie danie i naprawdę smaczne placki. Są delikatne w smaku, z wyczuwalnymi kawałkami twarogu. Polecam przepis !
Składniki
250 g twaróg
3 szt. jajka
1/2 szklanka mąka
2 łyżka cukier
1 łyżeczka cukier waniliowy
1/4 łyżeczka proszek do pieczenia
Placki twarogowe z dżemem
Placki twarogowe z dżemem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę. Żółtka zmiksować z serem, następnie dodać cukier i cukier waniliowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową. Placki smażyć na patelni wysmarowanej niewielką ilością oleju (najlepiej za pomocą pędzelka rozprowadzić olej).
Nakładać łyżką porcję ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Placki podawać posmarowane dżemem.
Komentarze