Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Placki z dyni z ziołami, kwaśną śmietaną i wędzoną rybą

Placki z dyni z ziołami, kwaśną śmietaną i wędzoną rybą
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Chrupiące placki z dyni robi się bardzo szybko. Są idealne jako szybka przekąska. Jeśli masz ochotę poeksperymetować, możesz dodać do nich zioła, stary ser czy inne, drobno posiekane warzywa.

Składniki

60 dkg obranej dyni
1 szt. obranego ziemniaka
1 szt. jajka
1 łyżeczka posiekanego tymianku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 łyżka mąki
1 łyżka jogurtu
do smaku sól i pieprz
do smażenia oliwa z oliwek
- do dekoracji kwaśna śmietana
1 szt. wędzonej ryby np. łososia, makreli
do dekoracji zióła

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
268.5 kcal
Tłuszcz
13.8 g
Węglowodany
22 g
Błonnik
12 g
Białko
5.4 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

Krok 1

Dynię, ziemniaka zetrzyj na dużych oczkach używając przystawki OptiMum do robota. Dodaj łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie, przełóż całość na sitko i dobrze odsącz.

Krok 2

W wysokiej misce wymieszaj odsączoną dynię i ziemniaka, jajko, tymianek, natkę, mąkę, jogurt, dopraw solą i pieprzem. Masa powinna być dosyć gęsta, jeśli masz wrażenie, że jest zbyt luźna, dodaj więcej mąki. Patelnię lekko wysmaruj oliwą, używając ręcznika kuchennego. Nakładaj pojedyncze placki z jednej łyżki ciasta. Smaż z obydwu stron do zarumienienia.

Porada

Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Podawaj placki z dyni z kwaśną śmietaną i ulubioną wędzoną rybą, udekoruj gałązkami świeżych ziół.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
polecam zrobić, bardzo dobry przepis :D !
Babeczka
Rybka do placków to moje odkrycie to jak wisienka na torcie