Placki z dyni z ziołami, kwaśną śmietaną i wędzoną rybą
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Placki z dyni z ziołami, kwaśną śmietaną i wędzoną rybą
Placki z dyni z ziołami, kwaśną śmietaną i wędzoną rybą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dynię, ziemniaka zetrzyj na dużych oczkach używając przystawki OptiMum do robota. Dodaj łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie, przełóż całość na sitko i dobrze odsącz.
W wysokiej misce wymieszaj odsączoną dynię i ziemniaka, jajko, tymianek, natkę, mąkę, jogurt, dopraw solą i pieprzem. Masa powinna być dosyć gęsta, jeśli masz wrażenie, że jest zbyt luźna, dodaj więcej mąki. Patelnię lekko wysmaruj oliwą, używając ręcznika kuchennego. Nakładaj pojedyncze placki z jednej łyżki ciasta. Smaż z obydwu stron do zarumienienia.
Porada
Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze.
Podawaj placki z dyni z kwaśną śmietaną i ulubioną wędzoną rybą, udekoruj gałązkami świeżych ziół.
Komentarze