Placuszki z cukinii z serkiem i wędzonym łososiem
4 porcje
Średnie
Placuszki z tartej cukinii z serkiem, udekorowane wędzonym łososiem i koperkiem.
Składniki
średnie cukinie
jajko
2 łyżka startego żółtego sera
1 szklanka bułki tartej
sól
pieprz
koperek
świeża mięta
serek naturalny
czosnek
papryka słodka (mielona)
łosoś wędzony na zimno (bałtycki)
olej
mąka (opcjonalnie do ciasta na placuszki)
Placuszki z cukinii z serkiem i wędzonym łososiem
Placuszki z cukinii z serkiem i wędzonym łososiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinię zetrzyj na tarce, ułóż na sicie, posyp solą i odczekaj 15-20 minut. Następnie odsącz ją i dodaj resztę składników. Ciasto na placuszki dokładnie wymieszaj. Smaż małe porcje na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Do serka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem (możesz dodać też posiekany szczypiorek i koperek). Tak przygotowany serek nakładaj na każdy placuszek, na czubku połóż kawałek wędzonego łososia i przystrój koperkiem.
Komentarze