


Polędwiczki i suszone pomidory do idealnie uzupełniający się duet. Danie to z pewnością sprawdzi się w czasie świąt, spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Można je przygotować wcześniej i odgrzać tuż przed podaniem.
Polędwiczki natnij co 4 cm, posyp solą i pieprzem.
Ułóż polędwicę na patelni i obsmaż z 2 łyżkami oliwy z pomidorów suszonych z każdej strony po 2 minuty.
Polędwicę przełóż na deskę do krojenia i podziel na porcje.
Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj zgniecione ząbki czosnku i 2-3 łyżki oliwy z pomidorów oraz przygotowane wcześniej pokrojone suszone pomidory.
Naczynie żaroodporne przykryj i wstaw całość na 15 min do piekarnika nagrzanego na 200°C.
Śmietanę i pozostałe suszone pomidory zmiksuj blenderem na jednolitą masę i lekko posól.
Zalej polędwiczki, wymieszaj całość i zapiekaj kolejne 5-7 minut.