Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Polędwiczki z suszonymi pomidorami i sosem śmietanowym

Polędwiczki z suszonymi pomidorami i sosem śmietanowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Polędwiczki i suszone pomidory do idealnie uzupełniający się duet. Danie to z pewnością sprawdzi się w czasie świąt, spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Można je przygotować wcześniej i odgrzać tuż przed podaniem.

Składniki

70 dkg polędwiczek wieprzowych
10 pomidorów suszonych w oliwie, pokrojonych w paski
oliwa z pomidorów suszonych
2 ząbki czosnku (średniej wielkości)
1 opakowanie śmietany 18% (200 ml)
3-4 pomidory suszone (do sosu)
sól
kolorowy pieprz

Opis wykonania

Polędwiczki natnij co 4 cm, posyp solą i pieprzem.

Ułóż polędwicę na patelni i obsmaż z 2 łyżkami oliwy z pomidorów suszonych z każdej strony po 2 minuty.

Polędwicę przełóż na deskę do krojenia i podziel na porcje.

Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj zgniecione ząbki czosnku i 2-3 łyżki oliwy z pomidorów oraz przygotowane wcześniej pokrojone suszone pomidory.

Naczynie żaroodporne przykryj i wstaw całość na 15 min do piekarnika nagrzanego na 200°C. 

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Śmietanę i pozostałe suszone pomidory zmiksuj blenderem na jednolitą masę i lekko posól. 

Zalej polędwiczki, wymieszaj całość i zapiekaj kolejne 5-7 minut. 


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo dobrze smakuje. Nie wymaga dużo pracy.