Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Włoska potrawa z grysiku kukurydzianego z serem ementaler i płatkami migdałowymi. Można przyrządzić ją także... na słodko! I podać jako deser na zimno lub ciepło :)

Składniki

1/2 łyżeczka soli
250 g gruboziarnistego grysiku kukurydzianego
100 g startego sera ementaler
jajko
30 g masła
100 g płatków migdałowych
masło do formy

Opis wykonania

Grysik kukurydziany i sól wsypać do wysokiego naczynia i zalać jednym litrem wody. Nałożyć pokrywkę i gotować w podany sposób. Po upływie połowy czasu zamieszać. Dodać ser i jajko. Cienko nasmarować formę sufletową. Przygotowana masę wlać i rozsmarować na gładko. Drewniana łyżką zrobić w niej wgłębienia.Migdały wymieszać z pozostałym masłem i rozmieścić na poIencie. Piec jak podano na kolor złoto—brązowy. Sposób nastawiania: Gotowanie: mikrofalówka 600 W, ok. 15 minut, Pieczenie: grzanie górne/dolne 190-210⁰C, 20-30 minut. Wariant: polenta na słodko: grysik kukurydziany gotować w wodzie z dodatkiem 5 łyżek stołowych miodu. Śliwki wraz z łyżeczką do herbaty cynamonu zalać 4 łyżkami stołowymi sherry i podawać do polenty z bitą śmietaną.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych