


Włoska potrawa z grysiku kukurydzianego z serem ementaler i płatkami migdałowymi. Można przyrządzić ją także... na słodko! I podać jako deser na zimno lub ciepło :)
Grysik kukurydziany i sól wsypać do wysokiego naczynia i zalać jednym litrem wody. Nałożyć pokrywkę i gotować w podany sposób. Po upływie połowy czasu zamieszać. Dodać ser i jajko. Cienko nasmarować formę sufletową. Przygotowana masę wlać i rozsmarować na gładko. Drewniana łyżką zrobić w niej wgłębienia.Migdały wymieszać z pozostałym masłem i rozmieścić na poIencie. Piec jak podano na kolor złoto—brązowy. Sposób nastawiania: Gotowanie: mikrofalówka 600 W, ok. 15 minut, Pieczenie: grzanie górne/dolne 190-210⁰C, 20-30 minut. Wariant: polenta na słodko: grysik kukurydziany gotować w wodzie z dodatkiem 5 łyżek stołowych miodu. Śliwki wraz z łyżeczką do herbaty cynamonu zalać 4 łyżkami stołowymi sherry i podawać do polenty z bitą śmietaną.