Potrawka rybna z koprem włoskim
 
                                            4 porcje
Średnie
                    Filet z halibuta z bulwami kopru włoskiego, wywarem rybnym i białym winem. 
                
                Składniki
500 g filetu z halibuta
                                                            sól, biały pieprz
                                                            sok z połówki cytryny
                                                            400 g bulw kopru włoskiego
                                                            300 ml wywaru rybnego lub bulionu warzywnego
                                                            100 ml białego wina
                                                            200 ml śmietany
                                                            2-3 łyżka jasnego zagęszczacza do sosów
                                                    Potrawka rybna z koprem włoskim
Potrawka rybna z koprem włoskim
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Opłukać i osuszyć rybę i pokroić na kawałki. Posypać solą i pieprzem, skropić 1-2 łyżkami soku z cytryny. Koper włoski oczyścić, opłukać i przekroić wzdłuż na ósemki. Odłożyć nieco naci z kopru włoskiego. Do nieperforowanego pojemnika do gotowania wlać wywar rybny, wino i  1/4 łyżeczki soli. Dodać koper włoski i gotować na parze według przepisu. W małym garnku zagotować ciągle mieszając śmietanę i zagęszczacz do sosów, dolać wywar z kopru włoskiego i wymieszać na gładka masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Do kopru włoskiego włożyć sos i filety rybne, gotować na parze według przepisu. Nać z kopru włoskiego drobno posiekać i posypać potrawkę przed podaniem. 
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze: koper włoski: 100⁰C, 13-16 minut, potrawka: 85⁰C, 6-10 minut.
Wskazówka: do tego pasuje zielony makaron tagliatelle lub mieszanka dzikiego ryży. 
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
                     
     
                     
     
                     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze