Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Filet z halibuta z bulwami kopru włoskiego, wywarem rybnym i białym winem.

Składniki

500 g filetu z halibuta
sól, biały pieprz
sok z połówki cytryny
400 g bulw kopru włoskiego
300 ml wywaru rybnego lub bulionu warzywnego
100 ml białego wina
200 ml śmietany
2-3 łyżka jasnego zagęszczacza do sosów

Opis wykonania

Opłukać i osuszyć rybę i pokroić na kawałki. Posypać solą i pieprzem, skropić 1-2 łyżkami soku z cytryny. Koper włoski oczyścić, opłukać i przekroić wzdłuż na ósemki. Odłożyć nieco naci z kopru włoskiego. Do nieperforowanego pojemnika do gotowania wlać wywar rybny, wino i 1/4 łyżeczki soli. Dodać koper włoski i gotować na parze według przepisu. W małym garnku zagotować ciągle mieszając śmietanę i zagęszczacz do sosów, dolać wywar z kopru włoskiego i wymieszać na gładka masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Do kopru włoskiego włożyć sos i filety rybne, gotować na parze według przepisu. Nać z kopru włoskiego drobno posiekać i posypać potrawkę przed podaniem. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze: koper włoski: 100⁰C, 13-16 minut, potrawka: 85⁰C, 6-10 minut. Wskazówka: do tego pasuje zielony makaron tagliatelle lub mieszanka dzikiego ryży.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Świetny przepis