Potrawka rybna z koprem włoskim
4 porcje
Średnie
Filet z halibuta z bulwami kopru włoskiego, wywarem rybnym i białym winem.
Składniki
500 g filetu z halibuta
sól, biały pieprz
sok z połówki cytryny
400 g bulw kopru włoskiego
300 ml wywaru rybnego lub bulionu warzywnego
100 ml białego wina
200 ml śmietany
2-3 łyżka jasnego zagęszczacza do sosów
Potrawka rybna z koprem włoskim
Potrawka rybna z koprem włoskim
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Opłukać i osuszyć rybę i pokroić na kawałki. Posypać solą i pieprzem, skropić 1-2 łyżkami soku z cytryny. Koper włoski oczyścić, opłukać i przekroić wzdłuż na ósemki. Odłożyć nieco naci z kopru włoskiego. Do nieperforowanego pojemnika do gotowania wlać wywar rybny, wino i 1/4 łyżeczki soli. Dodać koper włoski i gotować na parze według przepisu. W małym garnku zagotować ciągle mieszając śmietanę i zagęszczacz do sosów, dolać wywar z kopru włoskiego i wymieszać na gładka masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Do kopru włoskiego włożyć sos i filety rybne, gotować na parze według przepisu. Nać z kopru włoskiego drobno posiekać i posypać potrawkę przed podaniem.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze: koper włoski: 100⁰C, 13-16 minut, potrawka: 85⁰C, 6-10 minut.
Wskazówka: do tego pasuje zielony makaron tagliatelle lub mieszanka dzikiego ryży.
Komentarze