Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Halibut

Halibut

Zbilansowana i urozmaicona dieta to podstawa. Dlatego tak ważne jest, by w swoim codziennym jadłospisie nie zapominać o rybach. Halibut jest źródłem zdrowych tłuszczów i witamin oraz wysoko przyswajalnego...

Czytaj więcej
Halibut
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Zbilansowana i urozmaicona dieta to podstawa. Dlatego tak ważne jest, by w swoim codziennym jadłospisie nie zapominać o rybach. Halibut jest źródłem zdrowych tłuszczów i witamin oraz wysoko przyswajalnego białka. Posiada również dwa razy niższą wartość energetyczną niż chociażby łosoś, dlatego szczególnie poleca się go spożywać osobom będącym na diecie odchudzającej.

Dobrze przyrządzony Halibut dostarczy Ci mnóstwa wartości odżywczych, między innymi ważnych kwasów z rodziny omega-3, potrzebnych, by zachować zdrowe krążenie. Jak go przyrządzić?

 

Przepis na halibuta przepisem na kulinarny sukces? 

 

Halibut to wyjątkowa ryba. Jej mięso po obróbce termicznej jest soczyste i kruche jednocześnie. Kucharze i eksperci uznają go za najsmaczniejszą z ryb. Mimo wyjątkowej smakowitości wciąż pozostaje mało popularny w Polsce. Czy jest to związane z tym, że Polacy nie wiedzą, jak przyrządzić halibuta? Bardzo możliwe. Ty jednak już za chwilę poznasz nasze przepisy na potrawy z tej ryby. 

 

Jak przygotować halibuta? Czym go doprawić? 

 

Najlepszy przepis na halibuta będzie tym najprostszym. Delikatne mięso nie potrzebuje zbędnych ozdobników. Doskonale smakuje już z niewielkim dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny. Dodatkowo można pokusić się o szczyptę estragonu, tymianku lub imbiru. Niezależnie od tego, czy chcesz upiec czy usmażyć halibuta, czas obróbki wyniesie zaledwie kilka minut. W przypadku gotowania i gotowania na parze proces może wydłużyć się do kilkunastu minut. Pamiętaj jednak, by przerwać go w dobrym momencie. Zbyt długo gotowana lub smażona ryba będzie się rozpadać. 

 

Przepisy na halibuta

 

Ten gatunek ryby będzie smaczną podstawą dań takich jak:

 

  • Zupa rybna z ziemniakami

  • Tacos z rybą i fasolą

  • Halibut z warzywną salsa i buraczanym ryżem

  • Kaszotto z estragonowym halibutem

 

Zapamiętaj! Spożywanie halibuta jest odradzane kobietom w ciąży. To dlatego, że w jego ciele odkładają się liczne metale ciężkie (między innymi rtęć). Pozostałym degustatorom ta ryba nie zaszkodzi.